Ylimääräisen alipaineletkun arvoitus

Jännän katsastusreissun jälkeen mielenkiintoni kääntyi moottoritilassa sojottavan, mustekynällä tilkityn letkun tarinaan. Letku oli varsin pitkä ja siinä oli monta mutkaa - se tuntui riittävän melkein minne päin moottoritilaa tahansa.

Kaikeksi onneksi internet on pullollaan kaikenlaista tietoa - ja muun muassa kaaviokuva Mazdani ilmajärjestelmästä löytyi sieltä. Tutkin (sekavaa) kuvaa ankarasti varmaankin puoli tuntia ennen kuin se paljasti minulle salansa. Läheltä tätä tutkimaani letkua lähti nimittäin kaksi muutakin - jotka lopulta tunnistin asiallisesti asennetuiksi.

Kolmas letku oli osoitettu öljynsyöttöjärjestelmälle. Tässä vaiheessa sydän kävi hyvin lähellä legoja, sillä wankel-moottori on erittäin herkkä öljynsyötön häiriöille. Jos moottorin sisäosat eivät ole saaneet öljyään viimeisten 400 kilometrin aikana, luvassa saattaisi olla hyvin isoja ongelmia.

Ennen ongelman korjaamista syvennyin siis Mazda RX-8 -foorumeiden ihmeelliseen maailmaan ja löysin lopulta toivotun vastauksen (tosin RX-7-puolelta, samanlaisen järjestelmän kohdalta). Mazdan öljysuuttimet toimivat moottorin alipaineella, mutta tarvitsevat luonnollisesti jonkin korkeamman paineen suuttimen toiseen päähän - järjestelmä ei siis tarvinnutkaan letkun lievää alipainetta toimiakseen! Ainut syy tuon letkun olemassaololle oli se, että suuttimet saisivat suodatettua ilmaa, etteivät tukkeentuisi pitkän ajan kuluessa. Monet foorumeilla huutelivat, etteivät käytä tuota letkua laisinkaan, koska suutin ei tukkiudu kovin herkästi; toiset olivat laittaneet suuttimiin pienenpienet erilliset suodattimet.

Great success! Mikään järjestelmä ei siis voinut vioittua tuosta noin 400 kilometrin matkasta ilman kyseistä letkua. Nyt, kun tiesin täsmälleen, mitä ja mistä etsin, letkun paikka löytyi melko helposti. Letkun paikalleen saaminen vaati käden tunkemista hyvin jännään asentoon moottoritilaan, mutta lopulta sain sen kitkutettua kohdilleen. Viimeinkin kaikki osat olivat oikeilla paikoillaan! Tarkistin vielä varmuuden vuoksi, että muutkin letkut menivät jotakuinkin kuvan osoittamalla tavalla, ja hyvältä näytti!

Ei muuta kuin Hakkapeliittoja testaamaan, siis.

comments powered by Disqus