Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Vuoden vaarallisimmat liikennesäät Etelä-Suomessa?

 http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3820929/Pelastuslaitos+varoittaa+Ykkostie+poikkeuksellisen+liukas

Kyseinen uutinen on jo viime keskiviikolta, mutta sen ajankohtaisuus ei ole kadonnut mitenkään, vaan samat kelit ovat jälleen vaaranamme. Tuiskuava pakkaslumi ja vaihteleva lämpötila tekevät tien pinnasta erityisen liukkaan. Ja kun lämpötila on pakkasella enemmän kuin viisi astetta, ei suolauskaan auta. Silloin kysytään renkailta parasta jääpitoa. 

Olin itsekin liikenteessä tuona aamuna ykköstiellä. Kehäkolmosen mahdollisten ruuhkien takia olin varannut runsaasti pelivaraa aikatauluuni, mutta matka sujui mukavasti, ja olin reilusti ajoissa perillä. Vasta liki perillä, jarruttaessani liikennnevaloihin, huomasin, että täällähän on pikkuisen liukasta, siis normaali talvikeli. Matkan varrella ei edes tuo otsikkokuvan ESP-valo ollut vilkahtanut. Sehän on vilkkuessaan mainio juoru siitä, että nyt on oikeasti liukasta.

Siksi olikin yllättävää kuulla kolleegalta, että hänellä oli mennyt matkaan liki tupla-aika. Syykin selvisi, kun hän kertoi autonsa renkaina olevan iäkkäät kitkarenkaat. Liukkailla osuuksilla, eli melkein koko matkan, oli niiden pito ollut niin huono, että hän joutui ajamaan taajamanopeuksia moottoritiellä. Seuraavaksi päiväksi hän sitten varasikin ajan rengasliikkeeseen, jotta edes paluumatka olisi turvallisempi.

Valitettavan usea kuljettaja ei vaan tehnyt tuota päätöstä edes tuolloin, vaan olemme saaneet radiosta kuulla sekä lehdistä lukea useista kolareista viimeisen viikon aikana. Säästäminen renkaissa saattaakin tulla erittäin kalliiksi, puhumattakaan henkilövahingoista.

Iäkäs, kovettunut rengas ei pidä. Ja kun pinta on jäinen, pitää vain nasta. Silti tuoreesta nastarenkaastakin tarvitaan vielä Hakkapeliitan veroinen laatutuote, jotta se toimisi näinä talven vaikeimpina päivinä kuin luottopelaaja. Sen paremmuuden tajuaa parhaiten vasta sitten, kun kuulee muilta, tai lukee lehdestä, kuinka vaikea tilanne heille olikaan.

comments powered by Disqus