Kirjoittaja Matti Morri
Sijainti: Nokia
Uusimmat blogijulkaisut

Viisi tapaa, joilla premium-rengas maksaa itsensä takaisin

Moni kuski on jälleen kiusauksen edessä rengasostoksilla: hyllyltä löytyvät kalliiden premium-renkaiden lisäksi edulliset halparenkaat. Monien mielessä taatusti käy halparenkaita katsellessa, että kyllähän noillakin pärjäisi.

Totuus kuitenkin on, että sitä saa mistä maksaa. Hinnasta tinkimällä joutuu tinkimään myös huippuominaisuuksista, jotka ovat yllättävissä tilanteissa kultaakin kalliimpia. Premium-renkaan valintaan on monta hyvää perustetta, tässä niistä viisi.

1) Turvallisuus, turvallisuus, turvallisuus

Renkaiden ensisijainen ja tärkein tehtävä on pitää auto turvallisesti tiellä. Mitä paremmin turvallisuusominaisuudet on huomioitu renkaassa, sitä paremmin ajoneuvo pysähtyy äkkijarrutuksessa ja käyttäytyy ääritilanteissa.

Kuivalla kelillä jarruttaessa premium- ja halparenkaissa ei yleensä ole suurta eroa. Haastavissa olosuhteissa tilanne on toinen, sillä renkaan laatu tulee selkeimmin esiin märällä kelillä ja vesiliirto-olosuhteissa. Sadekelillä premium-renkaan ominaisuudet voivat pysäyttää auton juuri ne kriittiset metrit lyhemmällä matkalla ja auttaa välttämään onnettomuuden Tällöin voi kiittää itseään, että käytti sen ylimääräisen satasen rengasliikkeessä.

Premium-renkaat pitävät auton turvallisesti tiellä vaikeissakin sääolosuhteissa.

2) Auton ajo-ominaisuuksien täysipainoinen hyödyntäminen

Ajettaessa auto ja tienpinta keskustelevat renkaiden avulla. Auton ajo-ominaisuudet välittyvät tiehen neljän kämmenen kokoisen rengaspinnan kautta. Siksi onkin ikävä nähdä, kun ajo-ominaisuuksiltaan mainioihin autoihin hankitaan halvat renkaat, jotka eivät todennäköisesti kykene välittämään ominaisuuksia tehokkaasti tienpintaan. Näin heitetään hukkaan vahvuuksia, joista autoa ostaessa on maksettu.

Ei kannata kuitenkaan erehtyä luulemaan, että premium-renkaat olisivat hyvä valinta vain uusien ja kalliiden autojen kohdalla. Premium-renkaat mahdollistavat mukavan, vakaan ja tunnokkaan ajotuntuman, ja siksi ne kannattaa hankkia autoon kuin autoon.

3) Luotettavat ja testatut ominaisuudet

Ennen halparenkaan tunnisti metrien päästä. Nykyään sekä premium- että halparenkaat näyttävät hyvältä; erot piilevät pinnan alla. Halparenkaissa on usein premiumia muistuttava pintakuvio, mutta sitä on harvoin optimoitu yhteen renkaan rungon kanssa.

Premium-valmistajilta sitä vastoin löytyy mittavaa tuotekehitysosaamista ja korkealaatuisia tuotantoprosesseja. Nokian Renkailla lopullinen rengas syntyy pitkällisen tuotekehitysprosessin päätteeksi: laadimme useita prototyyppirenkaita ja lähdemme etsimään renkaan osille optimaalista suhdetta. Premium-renkaassa huomioidaan tarkkaan, miten runko, kumiseokset, teräsvyöpaketti ja kulutuspintapaketti toimivat yhdessä.

Toinen premium-renkaalle lisäarvoa tuova tekijä on mittava tuotetestaus. Premium-valmistajat tekevät tuotteilleen satoja testejä ja ajavat niitä aidoissa kenttäoloissa, meillä esimerkiksi Ivalon White Hell -testikeskuksessa ja lukuisilla Keski-Euroopan moottoriradoilla. Halparenkailta vastaavat testiajot tyypillisesti puuttuvat.

4) Kattava huoltoverkosto ja takuu

Halparenkaat houkuttavat myös helppoutensa puolesta: niitä voi tilata pienellä vaivalla ja muutamalla klikkauksella verkosta. Kolikon kääntöpuoli on se, etteivät halpavalmistajat satsaa vahvasti - jos juuri lainkaan - huoltoverkostoon. Olen törmännyt kymmeniin tapauksiin, joissa halparenkaan valmistajaa on hyvin vaikea saada kiinni ongelmatilanteissa.

Premium-valmistajilla on useimmiten selkeät takuuehdot siitä, milloin viallinen tai rikkoutunut rengas korvataan. Suuret rengasyritykset myös tarjoavat kattavan huoltoverkoston: korvaavan tuotteen voi hakea parhaassa tapauksessa kotikaupungistaan, eikä sitä tarvitse yrittää tiedustella toiselta puolen maailmaa. Nokian Renkaiden Hakka-turva palvelee jopa tien päällä.

5) Pieni vierintävastus säästää polttoainetta, rahaa ja luontoa

Premium-rengas voi tuntua ostohetkellä kalliilta, mutta yllä lueteltujen ominaisuuksien valossa se on hintaansa nähden hyvä ostos. Lisäksi pitkällä aikavälillä se on hyvin todennäköisesti myös halvempi valinta.

Halparenkaiden mekaaninen kesto saavutetaan tyypillisesti vierintävastuksen kustannuksella. Halparenkaan korkea vierintävastus lisää polttoaineen kulutusta: premium-renkaan pienemmällä vierintävastuksella voi säästää jopa 0,5 l /100 km. Tästä voi laskea, että jos polttoaine maksaa noin 1,5 €/l, säästyy 40 000 kilometrin aikana 200 litraa ja 300 euroa. Tämä tuntuu kukkarossa, ja säästää myös luontoa.

comments powered by Disqus