Uusimmat blogijulkaisut

Viisaampaa on väistääääää....

Ja ei vain väistää, vaan kohtaamistilanteessa väistämisen lisäksi ottaa kaikki vauhti pois. Ja jos selviät vastaantulevasta, niin voit vain toivoa, että takaa ei tule joku, joka pamauttaa perääsi.

Tässä on mielestäni ansiokas kuvasarja tilanteesta, missä viisas väistää. Oikeasti on niin Tieliikennelain säännösten mukaan, että kyseisessä kohtaamistilanteessa molempien ajoneuvojen kuljettajien on huomioitava toisten ja omasta turvallisuudesta. Ei siellä puhuta sanallakaan, että on isomman oikeus tehdä, mitä huvittaa.

Edellisessä kirjoituksessa kirjoitin nahkeasta pakkaskelistä. Silloin ei lumi pöllynnyt, eikä ollut liioin mitään ongelmia. Kohtaamistilanteet ja myös ohittamiset olivat käytännössä riskittömiä. Talviolosuhteet kuitenkin muuttuvat. Yksi yö riittää siihen, että -41,5 asteen pakkanen muuttuu -10 asteeksi ja lunta tulee taivaan täydeltä. Ja sitten tulevat muutamassa tunnissa myös ongelmat. Tiet ovat auraamatta ja tuuli ja autot lennättävät lunta. Ja näkyvyys muuttuu nollaksi.

 

 

Tällaista kuvasarjaa ei olisi auton kuljettaja pystynytkään ottamaan, mutta repsikka vierellä pystyi ja otti. Kuvista voi hyvin päätellä, paljonko meidän pikkuautollamme oli ajorataa käytettävissä. Ei kovin ruhtinaallisesti. Sitä oli sen verran, mitä tukkirekan kuljettaja antoi. Ei sitä voi ikkunasta huutamalla lisää pyytää. Eikä muutenkaan.

Aurauskepiltä toista metriä ajoradalle päin tien oikeassa reunassa oli toistakymmentä senttiä paksulti auraamatonta lunta. Sinne jos oikeanpuoleiset henkilöauton renkaat joutuvat kovassa vauhdissa, niin auton ohjattavuus on missä on. Ei missään. Giljotiini on valmis.


Pakollinen kirkonkylällä käynti onnistui ehjin nahoin. Tulipahan kerran taas muistutus kuolevaisuudesta ja siitä, että oikeuksistaan ei kannata liikaa kiinni pitää. Väistäminen saattaa säästää henkikultaa muuhun mukavaan.

Naruskalta pakkasen jälkeisiin tuiskutunnelmoimisiin päättää kuljettajana tänään toiminut Ukka tähän.