Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Vihreää matkantekoa

Otsikossa viittaan tietysti Hakka Green kesärenkaisiin, mutta samalla myös niiden taloudellisuuteen. Kuten Juliuskin jo kirjoitti, on kesärenkaista paljon vaikeampaa löytää jokapäiväisessä arkiajossa yhtä paljon eroja kuin talvirenkaiden kanssa. Etenkin kun puhutaan hyvistä renkaista, joilla vesiliirto ei uhkaa tai pito riittää normaalilla itsesuojeluvaistolla olevalle kuljettajalle.
Ne suureet, joita pystyy mittaamallakin vertaamaan, ovat polttoaineen kulutus sekä ääni, kun taas jo mukavuuskin kuuluu niihin tulkinta- ja makuasioihin. Renkaan käyttöikä paljastuu tietysti vasta pidemmällä ajanjaksolla, mutta tällä hetkellä minun renkaissani erottuu edessä numero 6, ja takana on 7 juuri häipymässä. Nuo maan mainiot numerothan ovat selkeä tapa kertoa jäljellä olevasta kulutuspinnasta, jota oli alun perin kahdeksan. Tuo kadonnut kumi on jäänyt pääasiassa ykköstielle, ja moottoriteillä on päästelty siellä sallittua nopeuttakin, joka kuluttaa rauhallisempaa matkantejoa enemmän.
Äänen suhteen oma korva, kokemuspohjainen vertailu ja EU-luokitus kertovat samaa: hyvää keskitasoa paremmat. Samoin taloudellisuus ja märkäpito ovat saaneet C-arvosanan, ja kyllä tänä kesänä on ajotietokoneen ruudulle saatukin mukavan matalia lukemia. Uusille aluvanteille Vianorilla pyöräytettyinä ei paineitakaan ole karannut pois. Mutta ulkomaalaisperäisestä autotarvikeketjusta ennen Tallinnan matkaa 8,99 euron hintaan ostamani lukkomutterit olivta pienoinen pettymys. Niiden avain on melkoisen heppoinen, ja sen kanssa on vaarana lipsauttaa muttereista kulmat pois. Kaiken lisäksi noita samoja muttereita olisi saanut Tallinnan Prismassa vitosella.

Uskallan kuitenkin väittää, että haastavin osuus on vasta tulossa. Eli syksy. Tienpinnat ovat märkiä ja renkaat kylmiä. Lisäksi pitoa heikentää tien pinnalle kertyvät liukkaat lehdet, eikä synkkä sää suinkaan paranna näkyvyyttä, vaan lisää ajamisen vaativuutta. Hieman ironisesti kesärengasvalinta pitäisikin tehdä syksyllä, vain kotvan ennen kuin olemme jo vaihtamassa talvirenkaisiin. Silloin jyvät erottuvat helpommin akanoista, ja hyvät renkaat ovat todella tarpeen.

comments powered by Disqus