Uusimmat blogijulkaisut

Valot kertovat vastaantulijasta.

Suomen maaperällä on uutistietojen mukaan tällä hetkellä nelisensataatuhatta venäläistä. Heistä iso osa on liikkeellä omalla autollaan. Ainakin täällä pohjoisessa on oma auto käytännössä ainoa liikkumisväline venäläisillä.

Ukka käväisi eilen Sallan rajanylityspaikalla tankkaamassa Lexusta. Menin sinne aamusta yhdeksän paikkeilla, kun ajattelin ehtiväni ennen ylitysryysistä, jonka laskeskelin alkavan vasta ennen puoltapäivää.

Erehdyin. Venäjän puolelta oli sinne saapuessani heidän tullissaan ainakin sata autoa. Ja heidän huoltoasemansa takaa näkyvällä tieosuudella tuli sinne jonoon autoja tauotta. Oma tankkausreissuni kesti noin tunnin, kun normaalisti operaatioon kuluu puolisen tuntia.

Lappiin on meidän joulunpyhiemme jälkeen virrannut tuhansia venäläisautoja. Ajellessamme tämän viikon torstaina illansuussa Rovaniemeltä kotiin Naruskalle, oli vastaan tulleista autoista noin seitsemän kymmenestä Venäjän kilvillä.

Aiemminkin olen täällä kertonut venäläisten vaaraa aiheuttavasta ajotavasta ajaa autoillaan keskiviivalla tai vastaantulevan ajokaistalla. Näin ajaa ehkä joka kolmas venäläinen.

Pimeässä vastaantulijan paikkaa ajoradalla ei aina pysty päättelemään kuin vasta kohtaamisen jo ollessa lähellä. Venäläisissä autoissa on muiden tiellä liikkujien onneksi sumuvalot, joita he myös noin sataprosenttisesti käyttävät. Ukkaa ei haittaa, vaikka heidän tapansa käyttää valoja poikkeaa Suomen tieliikennesäädöksistä niitä rikkomalla, koska jo kaukaa näkee, että vastaantulija suurella todennäköisyydellä on venäläinen. Ja kun on venäläinen, on iso todenäköisyys ratsastella keskiviivalla.

Kymmeniä autoja kun torstainakin tuli vastaan, niin puolenkymmenen kohdalla olisi saattanut päästä autonsa peilistä, jos ei olisi ymmärtänyt siirrellä omaa autoaan kohtaamistilanteessa korostetusti oikeaan laitaan.

Kolaritilastoja naapurimaan kansalaisten kanssa ei Ukalla ole, mutta lappilaiset alkavat varmaankin tottumaan ja oppimaan pikku hiljaa, että viisas väistää. Sattui viime viikolla tiedotusvälineessäkin asiasta julkisesti kertominen, kun Lapin Radion toimittaja kertoi ajomatkastaan Inarista Rovaniemelle. Samaa väistelyä kuin edellä olen pyrkinyt kuvaamaan, kertoili toimittaja omakohtaisesta kokemuksesta.

Sumuvalojen liiallisesta käytöstä ei venäläisiä kannata Ukan mielestä alkaa ohjeistaa tai siihen puuttua, koska virheellinen valojen käyttö on pieni paha siihen verrattuna, että vastaantulijan kun näet, osaat päätellä siitä jotain etukäteen.

Varomisiin ja väistelemisiin, toivottelee Ukka.