Uusimmat blogijulkaisut

Valmiina talvelle.

Tuli eilissäpäivänä 9.10.2017 talvirenkaan vaihdossa mieleen sunnuntaiaamun formulaykkösten kisa Japanissa, kun kahdessa tai kolmessa sekunnissa ehdin nostamaan autotallin pöydän päältä pinosta ylimmäisenä olleen Lexuksen Hakkakasi -talvirenkaan syliini. Siinä ajassa Räikköselle jo lyötiin pikatunkit alas ja auto radalle.

Naruskalla ei sama työtahti ole kotihommina, mutta sitäpä huomaa taas vuodenajan olevan vaihtumaisillaan, kun talon toinen autoista oli renkaanvaihtovuorossa. Lexuksella aloitettiin ja emännän Subaru rengastetaan talvelle sitten, kun aika on. Kahdesta autosta jos on kuluja ja haittaakin, niin tässä vaiheessa talvea odotellessa on ilman muuta etu, että varautuminen talveen voi tapahtua ennen ensimmäisiä loskakelejä.

Olen aikaisemminkin kertonut, että aikanaan on tullut hankittua välttävät vaihtoon tarvittavat välineet, jotka helpottavat selän rasituksia äkkiseltään. Paineilmalla pyörivä pulttipyssy on kotivälineistä vähätöiselle renkaanvaihtajalle mieluisin, kun rengaspultteja ei tarvitse pullistella auki. Pulttipyssyllä pultit aukeavat vaihdettavan renkaan jo ollessa tunkin varassa ilmassa. Ja avaamisen voi tehdä hyvästä työasennosta, joka Ukalle tarkoittaa tukevalla jakkaralla istumista vaihtamisen ajasta suurimman osan.

Taas kerran tuli ajatuskiitokset Nokian renkaiden millimittareista renkaan kulutuspinnalla. Ei tarvitse arpoa renkaiden kelpoisuutta, kun kasimillitkin ovat vielä kaikissa renkaissa näkyvillä himmeämpinä, mutta kuutoset vielä iskemättöminä. Ja nastat kaikissa silmämääräisesti katsottuna paikallaan ja hyvässä iskukunnossa. Joten eikun alle yksi kerrallaan sen jälkeen, kun ensin on todettu rengaspaineet tasaiseksi, eli kaikissa kesän jäljiltä 2,3 baria.

Reippaan puolituntisen siinä sai kulumaan raikkaassa syyssäässä, mutta vaihdetuksi ne tulivat. Ja painepesurilla kesärenkaat odottamaan puhtaina uutta kesäsesonkia. Rengaspesun jälkeen painepesurikin joutaa talviteloille pannuhuoneen varastoon. Talvirenkaiden loppukiritys momenttiavaimella, niin asia valmis kontrollikiristykselle sitten, kun ensimmäiset satakunta kilometriä ovat takana.

Valmiina talvelle 2017-2018.
Ensimmäiset yöpakkaset 10.10.2017 Naruskalla. Ja Lapissa ennuste räntä- ja lumisateesta...

Lappiin lähiaikoina matkaaville on ehdoton vaatimus laittaa talvirenkaat autoon. Eikäpä talventulo voi etelämpänäkään kaukana olla, koska enteellisesti koillistuuli puhaltelee ja aamulla tätä kirjoitettaessa näyttää mittari -0,6 astetta pakkasta. Renkaanvaihtoa ei kannata pitkittää ensimmäisiin liukkaisiin, vaan silloin ne on jo oltava alla...

Hakkakasit talvikelejä odottamassa...

Turvallista talvea toivotetaan Naruskalta!