Kirjoittaja Jussi Ovaskainen
Uusimmat blogijulkaisut

Vaihtelevaa keliä

Hurautin aamulla Sotkamosta Helsinkiin MM-kiekkoradiota tekemään. Vappuna vaihdetut kesärenkaat olivat ihmeissään, kun yöllä satanut lumi peitti pihapiirin. "Tuonneko pitäisi lähteä?"
Sääennusteiden uusintatutkimus ja lumenkoostumuksen arviointi sekä kelikameratsekkaus. Lämmintä luvassa ja päätiet kosteat, joten  baanalle lähtöpäätös oli helppo. Pihakadun jälkeen ajokeli olikin kosteaa Kuopioon saakka, jolloin poutarintama kohensi tunnelmaa ratin takana.
Poikkeuksellisesti olin liikkeellä ihmisten aikaan, joten kanssa-autoilijoita oli enemmän kuin normaalisti. Ruuhkasta ei tosin voinut puhua, joten hitaampien matkantekijöiden sivuuttaminen sujui ilman kirosanavaraston tyhjentämistä.
Viimeaikoina on paljon poristu teiden huonosta kunnosta. Tiedän saavani henkisesti pataan, mutta mielestäni päätieverkosto on hyvässä kunnossa. Suomessa olosuhteet vaihtelevat, joten vertailu Etelä-Saksan autobahnoihin on mielestäni kohtuutonta. Ainahan kohennettavaa löytyy, mutta mielelläni peräänkuuluttaisin myös autoilijoiden vastuuta ajella kelin ja olosuhteiden mukaisia nopeuksia. Hyvät renkaat ovat mainio keino kohentaa kehnon tienpinnan tuomaa epävakautta.
Saivartelijoille tiedoksi, että olen ajanut Kainuussa myös roudan raiskaamilla teillä, joissa maastoauto olisi ollut paras valinta. Kirjoitus koski yleisesti päätieverkostoa, josta epäilemättä löytyy yksittäisiä epäkohtia.

comments powered by Disqus