Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Vaarallista piittaamattomuutta

Kyseessä on siis 25. heinäkuuta, eletään lämpimintä kesää, kaukana talvesta.

Pysäköintipaikalle kurvaa parin ruudun päähän nastat ropisten auto. Ihan tuikitavallinen, Suomen kilvissä, kyydissään hieman iäkkäämpi mutta hyväkuntoisena autosta nouseva pariskunta. Kysyin siinä sitten "tiedätkö että sulla on nastarenkaat alla"? Vastaus oli kiukkuisena tokaistu "entäs sitten, mitä se sulle kuuluu". En alkanut kertomaan, miten vaarallisesti nastarengas käyttäytyy kesällä, vastaus olisi varmaankin ollut, että en minä aja kolareita. Tyydyin sanomaan, että "kulutat nastoinesi jo muutenkin huonoja teitämme turhaan". Saamani vastaus oli todella törkeän välinpitämättömyyden osoitus, "ei se kuulemma haittaa kun minä yksi teen näin"! Toivotin hänelle lopuksi osumista ratsiaan, ja niin todellakin toivon, koska se lienee lompakkoa kirpaisevine muistutuksoneen ainoa herättäjä tällaiselle piittaamattomalle. 

Lähdettymme paikalta ajattelimme vielä vaimon kanssa missä kaikessa muussa tuo kuljettaja osoittaa tuota piittaamattomuuttaan. Onko auto katsastettu ja vakuutettu? Liikennesäännöt, onko huomattu, että aika paljon on juuri muuttunut, saati jo unohdettu? Piitääkö liikennemerkkien noudattamisestakaan olla vakavissaan?

Mutta ironisinta oli, että kun illalla olimme uudelleen liikenteessä, huomasin taas naapuriruudun autossa olevan nastarenkaat. Kaiken huipuksi auto oli samaa merkkiä ja mallia, mutta ei sentään sama yksilö. Ja onneksi tuon auton nastarenkaat oli jo niin surkeat, ettei niissä ollut enää montaa nastaa jäljellä, nekin pääosin enää nastan runkoina paikallaan. Siis vieläkin vaarallisemmat kesärenkaina, mutta onneksi sentään tiestöllemme paremmat.

PS Ja jos joku ihmettelee, miten noita bongauksia tekee, niin näin rengasbloggarina ja autohulluna sitä vaan on tullut tavaksi seurata ympäristöään muita paremmin.