Kirjoittaja Julius Sutinen
Renkaat: Nokian Hakkapeliitta R2
Uusimmat blogijulkaisut

Uudessa vara parempi

Pari viikkoa sitten saimme auton alle uudet kesärenkaat. Nokian Hakka Blackit. Samalla rengaskoko vaihtui. Aiemmin alla olivat 225/60-17 –renkaat ja nykyiset ovat 245/45-19.

Aiempaan verrattuna rengas leventyi parisen senttiä ja profiilin korkeus madaltui 2,5 senttiä. Muut mitat, kuten ympärysmitta, pysyivät promillien tarkkuudella samana. Myös nopeusluokka nousi, aiemmin maksiminopeus oli 240 km/h, nyt se on 300 km/h. Ikävä kyllä näihin lukemiin ei meidän autolla päästä.

Mitä sitten odotimme, kun rengas muuttuu näin paljon? Oma pelkoni oli, että rengasmelu kasvaa selvästi, mukavuustaso heikkenee ja kulutuslukemat kasvavat.

Nyt on ensimmäinen tankillinen uusilla renkailla ajettu ja lyhyesti voisin kertoa:
- kulutus oli 6,49 litraa / 100km, eli ihan tavanomainen
- melutaso muuttui: matalampi rengasmelu hävisi lähes kokonaan, mutta renkaat ns. kohisevat enemmän kuin vanhat. Sanoisin, että rengasmelu muuttui miellyttävämmäksi
- mukavuustaso jopa parani, jyrkät kuopat tiessä eivät enää lyö niin kovaa läpi kuin aiemmin, mikä tuntuu toki oudolta, mutta näin se vain on. En huomannut punnita rengas-vanne-pakettia, ovatko nykyiset kevyemmät kuin vanhat, mutta vanhat olivat Runflat-renkaat ja siinä varmasti on iso syy eroon.

Vielä kertaakaan pitoa ei ole menetetty, mutta en ole sitä kovasti hakenutkaan. Moottoritiellä rankkasateessakin nopeutta piti laskea näkyvyyden vuoksi, ei sen vuoksi että leveä rengas olisi hakenut vesiliirtoa. Tässä suhteessa siis erinomainen suoritus Hakka Blackilta.

Yksi muutos pitää vielä mainita: renkaat eivät ole lainkaan uraherkät. Vanhat hieman hakivat Suomessa niin tavallisia syviä kulumisuria sekä tien pitkittäissaumoja, mutta nämä Blackit kulkevat paljon suorempaan. Tämän (sekä melutasomuutoksen) havaitsi myös avovaimoni.

comments powered by Disqus