Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

"Uskomattoman moni ajaa syksyn sateissa surkeilla kesärenkailla"

https://www.apu.fi/artikkelit/uskomattoman-moni-ajaa-syksyn-sateissa-surkeilla-kesarenkailla

Pääviesti on kerrottu jo yhdessä lauseessa: "Nokian Renkaiden kehittämän digitaalisen SnapSkan-palvelun mittatulokset kuitenkin kertovat, että jopa 13 prosenttia autoista liikkuu huonokuntoisilla kesärenkailla."

Eikä tässä vielä kaikki, voisi seuraavasta todeta: "SnapSkan-palvelun mittaustuloksista selviää myös, että suomalaiset ajavat talvirenkailla kesällä huolestuttavan paljon. Kesä-, heinä- ja elokuussa mitatuista autoista talvirenkaiden osuus oli noin neljä prosenttia. Autonrengasliiton vuoden 2017 rengastarkastuksissa prosenttimäärä oli sama. Suhteutettuna koko Suomen autokantaan tämä tarkoittaa, että yli 100 000 autoa ajaa kesäteille sopimattomilla renkailla."

Kaikkein uskomattomin asia autostaan huolehtivalle oli tämä: "Suurin osa autoilijoista ei tiedä renkaidensa kuntoa – SnapSkan kehitettiin avuksi. ... SnapSkan mittaa kaikkien henkilöautojen ja kaikkien rengasvalmistajien renkaat ja on täysin maksuton”. ... SnapSkan-palvelupisteitä löytyy Suomen suurimpien asutuskeskusten parkkihalleista sekä Vianor-palvelupisteistä." 

Omasta mielestäni renkaiden tarkastus on erittäin helppoa. Suurin osa autokannastamme on etuvetoista, joten eturenkaat kuluvat enemmän. Pyörät käännetään ääriasentoon, jolloin pinta on kuin tarjottimella. Jos pintakuvio näyttää kuluneelta, otetaan avuksi kahden euron kolikko. Kolikon hopeoitu reunus on neljä milliä leveä, joten jos siitä uppoaa kulutuspintaan enää puolet, ovat renkaat vaihtokunnossa. Koko neljä milliäkään ei ole enää kauaa hyvä, joten rengasostoksille on syytä varautua jo. Kulutuspinnan syvyyttä osoittavat selkeät millilukemat kuten Nokian renkaissa ovat nekin helppoja lukea. Ja lisäksi kulutusvaroittimet (kohdat merkitty renkaan reunaan "TWI") kertovat koska renkaat ovat aivan loppu.

Miksi aihe on ajankohtainen nyt, kun moni ajattelee jo talvirenkaita? Kesärenkailta vaaditaan eniten nyt, kun syyssateet ovat saapuneet. Märät lehdetkin liukastuttavat tien pintaa. Ja toisaalta kesärenkailla on takanaan kuuma, renkaita kuluttava kesä, joten ne vielä keväällä kelvot renkaat saattavatkin olla nyt jo elämänsä ehtoopuolella.

Otsikkokuva Nokian Renkaat

comments powered by Disqus