Uusimmat blogijulkaisut

Tykkyä ja taas tykkyä...

Lappia ja ainakin Koillismaata Kuusamon seuduilla koristaa talven kunniaksi komeimmat tykkylumet pitkiin aikoihin. Ukka on kuluneen viikonpäivät ajellut eteläistä Lappia ja esimerkiksi Rukan seutua ristiin rastiin, kun meillä oli vieraana pariskunta Sveitsistä kokonaisen lomaviikon.

Lainasin pojaltani hänen 400 -sarjan Lexustaan, kun omani on vieläkin korjaamolla muutamaa Amerikasta tulossa olevaa varaosaa odottelemassa Rovaniemellä. Kalle-poikamme Lexuksen alla pyörivät Hakkakasit, joten tulipa samalla rengastestausta ja autotestaustakin, kun itselläkin hiukan mielessä pyörii hybridi. Autokuume kuitenkin kiistetään...

Yllä oleva video on kuvattu tänään vaimoväen Subarusta, kun palailimme Rovaniemeltä Kallen auton palautusreissusta Naruskalle. Videopätkän kuvauspaikka on Rovaniemen ja Kemijärven välillä, tarkemmin Vikajärven ja Kemijärven väliltä kohti Sallan suuntaa ajettaessa. Tykkylunta on, kuten videolta näkee, tosi reippaasti. Kuljettajan paikalta on mahdollista nähdä tienvarsien puiden kauneus, jota ihaillessa samanaikaisesti tulee katseltua mahdollisia porojen liikkeitä. Tänään porot kuitenkin pysyttelivät jossain metsissä tien läheisyydestä näkymättömissä. Pakkanen pitää ne varmaankin ravinnon kaivuussa, jotta päivittäinen energianterve tulee paksujen hankien alta kaivettua.

Sveitsiläisillä ystävillämme riitti kuvausintoa myös maisemista, jotka poikkeavat Alppimaan vastaavista. Puhdas lumi oli heille yllätys teiden laitamillakin, mutta asialle tuli tietenkin ymmärrys, kun kerroin heille talven täällä pysyneen pakkasen puolella viikkokaupalla, niin loskakelit ovat pysytelleet poissa.

Sen verran talviautoilusta oli sveitsiläisellä miesväen edustajalla näkemystä, että hän huomasi, että Lexus ei vetele jäiselläkään tiellä, vaikka näkyvissä on selkeät simmacin pirtämät urat pakkaspuhtaalla jäätiköllä. Katselmus renkaan järkevään kuviointiin antoi selityksen vieraallemme siitä, että urahakuisuutta ei Hakkakseilla pääse esiintymään, kun yhtenäisiä pitkittäisuria ei rengaskuviosta löydy. Ja nastoitus auttaa pidossa. Sveitsissä nastarenkaat usein korvataan alppiteiden jäätiköillä ketjuilla, joita meillä vuorostaan käytetään vain raskaissa ajoneuvoissa.

Talvi pysyttelee täällä Lapissa lähiajat talvena, jos ennustuksiin uskominen on. Ja miksipä ei olisi, koska kolme päivää on lämpötila kiikkunut -20 asteen ja -35 asteen välillä, eli kelit ovat olleet sopivan nahkeat.

Päivä pitenee jo suhteellisen reipasta vauhtia. Kun lauantain illansussa jätin vieraamme Kuusamon lentokentälle kotimatkaa aloitelemaan, niin Kuusamosta Posion kautta Rovaniemelle ajellessani laskeutui aurinko kirkkaan pakkaspäivän päätteeksi hienosti läntisen taivaanrannan alapuolelle. Hetki tarttui myös Ukan kännykän kameralle, kun sopivasti sattui P-paikan kohta, josta saattoi auringonlaskun turvallisesti autosta ulkona ollen tallentaa.

Kuusamo-Posio maantie ehtoolla 3.2.2018.

Nyt jos koskaan kannattaa Lappiin matkata, jos tykkylumi kiinnostaa!