Kirjoittaja Mikko Liukkula
Uusimmat blogijulkaisut

Tuotekehityksen kulisseissa: Nokian Hakkapeliitta 9 syntyi yli sadan ammattilaisen yhteistyönä

Tammikuussa 2017 Nokian Renkaat julkaisi lippulaivansa, henkilöautoihin suunnatun Nokian Hakkapeliitta 9:n ja katumaastureihin tarkoitetun Nokian Hakkapeliitta 9 SUV:n. Uutuusrenkaan matka suunnittelusta tuotantoon oli vaiherikas ja kesti yli neljä vuotta.

Nokian Hakkapeliitta 9 -nastarenkaan suunnitteluprosessi kesti yli neljä vuotta.

Moninkertaisen testivoittajan Hakkapeliitta 8:n jälkeen paremman renkaan tekeminen oli todellinen haaste. Asetimme kuitenkin alusta lähtien tavoitteet korkealle: tähtäimenä oli tehdä turvallinen ja ohjaustuntumaltaan vakaa talvirengas, joka tuo äärimmäistä pitoa jäällä. Uuden renkaan tulisi myös kuluttaa vähemmän polttoainetta ja täyttää uudet Venäjän ja Pohjoismaiden nastalainsäädännöt. Kehitystyössä onnistuttiin upeasti: uutuusrenkaissa on ensiluokkainen jarrutuspito jäällä sekä ehdottoman vakaa ja tasapainoinen ohjaustuntuma kaikissa keleissä.

Ainutlaatuista tuplanastapitoa

Nokian Hakkapeliitta 9 -renkaiden mullistavin idea liittyy funktionaaliseen nastoitukseen. Olemme ensimmäisenä rengasvalmistajana maailmassa kehittäneet kaksi erilaista nastaa renkaan kulutuspinnan keskialueelle ja kulutuspinnan reunoille. Oikeanlaisten nastojen kehittäminen oli pitkä prosessi, jonka aikana nastakehitysosasto testasi kymmeniä erilaisia variaatioita. Lopputuloksena Hakkapeliitta 9 -renkaisiin syntyi patentoitu tuplanastateknologia: keskialueen nastat, jotka tuovat vankkaa pitkittäispitoa jarrutuksessa ja kiihdytyksessä, ja reuna-alueen nastat, jotka tuovat ensiluokkaista sivuttaispitoa niin jäisen liukkaalla kuin lumisella tiellä.

Nokian Hakkapeliitta 9:n ainutlaatuinen tuplanastateknologia takaa pidon sekä suoralla että kurveissa.

Kaksi huippulaatuista nastaa pureutuvat syvälle jäähän ja mahdollistavat turvallisen autoilun talven pahimpinakin päivinä myös kaarteissa ja ohitustilanteissa. Kahden erimallisen nastan lisäksi uutuusrenkaissa on Eco Stud -nastatyyny. Uusi nastakonsepti vähentää tien kulumista ja varmistaa, että äänitaso on miellyttävä.

Testeissä 28 erilaista pintamallia

Nokian Hakkapeliitta 9:n kehitysprojektissa testattiin 28 erilaista pintamallia, joiden avulla optimoitiin lopullisen tuotteen suorituskyky. Lopputuloksena on aiempaa turvallisempi pintamalli, jonka lumipito ja talvituntuma ovat edeltäjiään parempia. Materiaalikehitysosasto suunnitteli uudentyyppisen ympäristöystävällisen talvisekoituksen, jonka ansioista renkailla on testiemme perusteella jopa kuusi prosenttia parempi jarrutuspito märällä asvaltilla. Lisäksi uutuusrenkaalla on tuoteperheensä nastarenkaista alhaisin rengasääni ja polttoaineenkulutus.

Talvirengastestausta Ivalon testikeskuksen jääsisäradalla.

Aiempaa isompi urakka oli myös renkaiden tuotannon sisäänajo, sillä Hakkapeliitta 9 ja Hakkapeliitta 9 SUV -renkailla on historiamme suurin yhden tuoteperheen kokovalikoima yhteensä yli 100 tuotetta.

Yksi tuotekehityksen mielenkiintoisimpia faktoja on, että kaiken suunnittelunkaan jälkeen renkaan suorituskykyä ei pysty millään menetelmällä laskemaan – se tulee esille ainoastaan testaamalla käytännössä. White Hell -testikeskuksessa Ivalon kaamoksessa tuntumakuljettajat testasivat uutuusrenkaitamme useana talvena, ajettuja testejä kertyi yli 2 800.

Yli sadan tuotekehittäjän yhteinen ponnistus

Tuotanto pystyi valmistamaan prototyyppirenkaita nopeasti testauksen käyttöön, mistä kuuluu suuri kiitos tehtaidemme omistautuneille työntekijöille. Tuotannossamme on onnistuttu säilyttämään teknisesti vaativien tuotteiden korkea laatu, minkä ansiosta voimme tarjota tänä talvena kuluttajille markkinoiden parhaita talvirenkaita ja äärimmäistä talviturvallisuutta.

Nokian Hakkapeliitta 9 -nastarenkaan pintamallin suunnittelussa tavoittena oli jopa edeltäjäänsä turvallisempi rengas.

Hakkapeliitta 9:n kehittämiseen osallistui yli sata rengasammattilaista. Tärkeimpiä taitoja vaativassa kehitystyössä ovatkin vuorovaikutustaidot. Rengaskehityksessä onnistuminen on palkitsevaa ja aina uuden talvirenkaan suunnittelun jälkeen on jonkin aikaa sellainen olo, ettei tämän parempaa rengasta voi tehdä. Rengasalalle tyypillistä on kuitenkin jatkuva uusien tuotteiden kehittäminen, ja siksi työmme jatkuu tiiviisti.

Kehityspäällikkönä voin sanoa olevani todella tyytyväinen ja innostunut. Olemme yhdessä suunnitelleet ja valmistaneet uniikin nastarenkaan, jonka ansiosta autoilu on entistä mukavampaa ja turvallisempaa Pohjolan vaativissa oloissa.

Näin syntyivät Nokian Hakkapeliitta 9 ja Nokian Hakkapeliitta 9 SUV

- yli neljän vuoden tuotekehitys
- yli sata tuotekehittäjää
- enemmän kuin 7000 prototyyppirengasta
- yli 2800 ajettua testiä
- 28 protopintamallia

White Hell

Näin pidät huolta nastarenkaistasi

- Laita aina uransyvyydeltään paremmat renkaat taakse.

- Tarkista nastaulkonema. Sijoita nastarenkaat joiden nastat ovat eniten ulkona renkaan pinnasta taka-akselille, mikäli renkaiden uransyvyydessä ei ole merkittävää eroa.

- Kierrätä renkaat edestä taakse 3000-8000 km välein.

- Vältä renkaiden kääntämistä, kun auto on paikoillaan esimerkiksi pysäköidessäsi.

- Vältä myös voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Pyri kiihdyttämään vain kun ohjauspyörä on suorassa.