Uusimmat blogijulkaisut

Tulvavesi murentaa pohjoisenkin tiestöä.

Naruskan talvi käännähti plussan puolelle kertalaakista reilu viikko sitten. Yhtäjaksoinen yötäpäivää jatkunut nollan yläpuolella pysytellyt lämpötila teki talven lumille tietenkin sen, mikä tapahtuu joka kevät. Lumet sulavat, mutta ehkä se tapahtui äkäisemmällä tahdilla, mitä vuosiin.

Soratien tierummut saattavat näissä olosuhteissa olla jäässä. Sulamisvedet virtaavat silloin yli tien, kuten tapahtui parin kilometrin päässä Ukan asentopaikasta Naruskan kylällä viikonloppuna.

Tällaista tapahtuu muutamassa vesijättöpaikassa toistuvasti. Nyt tilanteen teki aika erikoiseksi se, että tienpitäjä oli kuorma-auton paripyörien jäljistä päätellen käynyt avaamassa tukkeentuneen rumpuputken, mutta lähes puoleen tiehen asti siihen mennessä murtunut tie jäi työn jälkeen merkitsemättä millään tavalla.

Lähes metrin syvyinen ja parin metrin mittainen syöpymä olisi varmaankin mille tahansa autolle ja matkustajillekin vaaran paikka. Ukka käväisi paikasta tiedon saatuaan viemässä sinne edes varoituskolmion varoitukseksi tiellä liikkuneille. Varmistussoitto myös Tienpitäjän linjalle numeroon 0200 2100, että korjausurakka tullaan pikimmiten suorittamaan loppuun.

Seuraavaan päivään mennessä murtumaan oli tuotu sorakuorma, joten tilanne on halinnassa.

Naruskalla on lumenpaksuus tällä hetkellä nelisenkymmentä senttiä. Pari viimeistä yötä on käväisty puolenkymmentä astetta miinuksella, joka aavistuksen verran hidastaa ja tasoittaa sulamista. Tulvat ja vastaavat teiden ongelmat eivät täällä Lapissa kuitenkaan ole eteläisemmän Suomen tapaan loppumassa, vaan vasta aluillaan.

Renkaiden vaihtamista kesäisempiin ei vieläkään osaa ajallisesti arvioida. Talven selkä ei kuitenkaan ole lopullisesti taittunut, koska yöpakkaset ovat vallitsevia ainakin selkeinä öinä. Silloin kaikki Lapin tiet saavat jäisiä kohtia pinnoilleen, joilla kesärenkaalla ei käyttöä ole.

Jos suuntana on Lappi omalla autolla, niin syytä on varustaa auto talvirattailla!