Uusimmat blogijulkaisut

Tienkäyttäjän linja 0200-2100 toimii.

Viime viikonloppuna sunnuntaina osoitti Tienkäyttäjän linja toimivuutensa elävässä elämässä. Ajelimme Mummelin kanssa Naruskantietä iltapäivällä sovitusti Tuntsan kairaan hakemaan sieltä yhtä vaellusretkeläistä.

Naruskantie oli niin liukas kuin liukas olla voi. Peilinkirkas jää oli sulana pinnaltaan. Tiedossa oli lähestyvä säätutkassa näkyvä sadealue, jonka saattoi päätellä alkavan sataa lunta pohjoisesta alkaen parin tunnin päästä lähdöstämme.

Mummeli soitti Tienkäyttäjän linjalle heti lähtömme jälkeen ilmoittaen sinne, että tie on välittömässä hiekotuksen tarpeessa. Pääkallokeli oli osuva kuvaus tien liukkaudesta. Oheiset kuvat ovat menomatkaltamme kohti Tuntsaa. Kuvista voinee tien kuntoa päätellä. Ratin takaa liukkaus oli helppo todeta, koska renkaiden kitka lähenteli nollaa. Tielle oli hieman säännösten vastaisesti pysäköitynä parikin autoa, mutta ei onneksi pimeällä, eikä aivan vaaranpaikoissa.

Tienkäyttäjän linjalta luvattiin välittää hiekotuspyyntö urakoitsijalle välittömästi. Langan päässä oltiin yhtä mieltä siitä, että olosuhde muuttuu lumisateella vielä jäistä märkää tietä astetta vaarallisemmaksi, joten hiekotus olisi paikallaan.

Parin tunnin päästä puhelusta ajelimme Tuntsalta kotia kohti. Naruskan kylän pohjoispuolella huomasimme iloksemme, että tie oli ehditty hiekottamaan ennen lumisateen alkamista, eli toiminta puhelun jälkeen oli ollut ripeää.

Sitä tarina ei kerro, olisiko hiekotusta ilman soittamista tapahtunut, mutta arvauksemme on, että pyhäpäivänä tuskimpa.

Olen joskus aikaisemminkin kirjoituksissani maininnut Tienkäyttäjän linjan toimivuudesta. Vaarallisia ja huonoja tieolosuhteita ei kannata pitää omana tietonaan, vaan epäkohdista ja vaaranpaikoista kannattaa tarttua puhelimeen ja soittaa, koska tällainen palvelu on luotu toimivaksi sillä perusperiaatteella, että ilmoitetun tien urakoitsija saa "vikailmoituksesta" satavarmasti tiedon. Vain näin toimimalla urakoitsija myös joutuu vastaamaan  konkreettisesti urakoimansa tien kunnossapidosta.

Turvallisia kilometrejä!