Uusimmat blogijulkaisut

Tien keväthoito talviolosuhteissa.

Tienpitäjä on harvoin aikaisessa toimenpiteidensä tekemisessä. Siltä se ainakin joskus tuntuu, kun tie pysyttelee esimerkiksi auraamattomana, vaikka lunta on kertynyt haitaksi asti.

Tänä talvena itäisessä Lapissa ollaan täällä kevään puoleisessa päässä vuorostaan aikaisessa. Joku tietenkin sanoo, että hyvä ei ole koskaan. Nyt kuitenkin ovat penkankaatajaiset ja ojien liippaaminen tapahtuneet niin talviolosuhteissa, etten vastaavaa muista. Eikäpä tämä talvi mitenkään poikkeuksellinen ole lumien suhteen. On täällä metrin verran lunta ollut joskus aikaisemminkin, kun kelloja on pitänyt rukata kesäaikaan. Lumensyvyys on tällä hetkellä yhdeksänkymmenen sentin huitteila ja pohjoista kohti mennessä enemmän.

Soratieltä kun on tienlaidat nyt ajettu oja-auralla, niin samalla pukkauksella lähtivät myös aurausviitat, jotka kaikki ovat katkenneet tyvestä poikki, kun ne sattuvat olemaan luonnonpuukeppejä. Päätiellä ojien auraaja ei ole katkonut aurausviittoja, vaan on niiden kohdalla käyttänyt auransiipeä ylhäällä, joten aurauskeppi on jäänyt tököttämään paikalleen.

Niin kauan ei toimenpide aiheuta ongelmia, kun ei sada lunta. Naruskantiekin näyttää nyt kohtuullisen leveältä ja tien ajettava osa ja ojan reunat ovat autoilijalle näkyvissä. Kaikki paikalliset ovat kuitenkin sitä mieltä, että jos, ja todennäköisesti kun täällä vielä on lumisateita ja tuiskujakin tiedossa, niin onhan se varma, että ongelmia on tiedossa. Kunnon lumisade ja tuisku nimittäin jos pyyhkivät täällä, niin tieura häviää ajettavilta osiltaan varmasti näkymättömiin.

Hyvältä näyttää tie puhdistuksen jälkeen.
Lunta riittää Naruskantiellä, kuva päivämäärältä 29.3.2017.

Aurauksen asiantuntija kun en ole, niin ei ole tiedossa aura-autonkuljettajan näkemys aurausviittojen puuttumisesta, jos lunta kertyy, kuten kerta-annokset tälle talvelle ovat olleet, kymmenestä kahteenkymmeneen senttiin kerrallaan. Asfalttitieosuus on selkeämpi, kun muoviset heijastimin varustetut aurausviitat vielä ovat paikoillaan.

Salla-Savukoski maantie 29.3.2017.
Aurauskeppi tököttää vielä paikoillaan...

Kuuntelin aamuradiota maaliskuun viimeisenä päivänä tätä kirjoittaessani. Tuli valtakunnallisessa lähetyksessä muutamakin liikennetiedote Etelä-Suomesta. Siellä kuulostettiin olevan liikenteessä kesärenkailla, kun pelti rypistyi siellä ja täällä. Eipä renkaiden vaihtaminen Suomessa näihin aikoihin kuulosta kovin järkevältä tempulta missään päin pitkää maatamme. Kesäaikaan siirtyminen kellotaulussa ei takaa kesäkelejä maantiellä. Täällä Lapissa meitä enemmänkin hymyilyttää kesäaikaan siirtyminen, kun talvi on niin täysillä jatkumassa kuin vain voi.

Vielä viikkojen ajan kannattaa Lappiin matkaavien varustella autonsa talvirenkailla. Vappu on se ensimmäinen etappi, jolloin voi täällä pälyillä pitkää sääennustetta eteenpäin renkaiden vaihtoa ajatellen. Siihen asti on aikaa tarkistella, mihin kuntoon ne suvikumit syksyllä jäivätkään...