Kirjoittaja Janne Moilanen
Uusimmat blogijulkaisut

Teiden kunnossapito - jäärata vai aurattua asfalttia?

Sain kuulla varsin kattavan luennon teiden aurauksesta. Alueemme teiden työmaamestari piti luennon ja kertoi talvisesta tienhoidosta. Tiet on jaettu eri aurausluokkiin joiden mukaan kalusto lähtee liikkeelle auraamaan teitä. Teiden luokitus perustuu käyttömääriin.  Auraus perustuu tien pinnan kitkakertoimiin, ja niiden mukaan teiden hoitajat hoitavat tietä. Perimmäisenä tarkoituksena tietenkin mahdollisimman vähäiset onnettomuudet.

Teitä hoidetaan nykyään kuitenkin liikelaitosperiaatteella. Eli teiden hoidonkin pitää tuottaa voittoa tekijälleen. Siinä skeptikko tietysti miettii, että lähtevätkö hiekoittajat aina liikkeelle pikkuteille kun on tarvis. Syytä on kuitenkin uskoa suomalaiseen osaamiseen ja tahtoon. Jos huomaat tiessä ongelmia, voit ilmoittaa niistä tienkäyttäjän linjalle.

Sivustolta: http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/kunnossapito, löytyy teksti: Tienkäyttäjän linjan 0200 2100 kautta häiriöt välitetään suoraan maantietä hoitaville urakoitsijoille. Tarvittaessa tieto välitetään myös muille viranomaisille. Liikkumista vaarantavat ja merkittävästi haittaavat puutteet korjataan heti.

Liikenneviraston sivuilta voit katsoa tarkemmin tien hoidon asioita. Esimerkiksi sivustolta:http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/urakoitsijat_suunnittelijat/vaylanpidon_ohjeet/kunnossapito/teiden_kunnossapito näet urakoitsijoille annettuja laatuvaatimuksia. Tällä alueella (Koillismaa) on nyt menossa viimeinen vuosi viiden vuoden urakasta. Uusi urakkatarjouskierros teiden hoitajille on alkanut. Uudet urakat alkavat 1.10.2013.

Isoilla teillä polanteet ja lumikertymämäärät ovat hyvin vähäiset aurauksen aloittamiseen.  Lumikertymä esim. 2 cm aurauksen aloitukseen. Aura lähtee kuulemma liikkeelle usein jo puolessavälissä lumikertymän maksimia. Sivuteillä sen sijaan lunta saattaa tulla kymmenenkin senttiä, ennen kuin aura ehtii paikalle (Siis silloin kun
muuallekin tulee paljon lunta ja samat yrittäjät eivät ehdi hoitamaan kaikkia
teitä yhtä aikaa).

Oman tiesi aurausluokitukset voit kysyä paikallisilta teiden hoitajilta. Toivon että lumen, liukkauden, pimeän ja kitkakertoimien kanssa töitä tekevät teiden hoitajat onnistuvat tehtävässään. Se takaisi meille teiden käyttäjille turvallisia kilometrejä. Eri laatuisten teiden käyttäjänä olen kuitenkin sisäistänyt jo Kummelistakin tutun ajatuksen. Käyttämäni renkaat eivät ole vain hyvät, vaan parhaat. Hakkapeliitta 7.

 

 

comments powered by Disqus