Uusimmat blogijulkaisut

Täysi talvi haastaa Lapissa...

Eipä ole puolestakymmenestä keväisestä päivästä jäljellä kuin kalpeat muistot täällä Koillis-Lapissa. Lunta on 75 senttiä ja uutta on tullut kymmenen sentin vuorokausivauhdilla. Eipä ole hiijenvissi, vaikka saataisiin se normimetri lunta täyteen, mihin täällä on totuttu. Kolmenkymmenen vuoden aikana Mummun ja Ukan talvissa on vain yksi, viime talvi, jolloin Naruskalla ei nähty täyttä metriä tätä valkoista herkkua.

Tänään aamusta oli lähdettävä Kemijärvelle, vaikka keliolosuhteet taas kerran olivat hankalimmasta päästä. Mummun Opel Zafiralle oli kuitenkin varattu aika pikahuoltoon Kemijärvelle vakipaikkaamme Kalotin korjaamolle. Korjaustoimenpiteitä autossa ei tällä kertaa ollut kuin yksi irronnut muovinen roiskeläppä, joka kiinniteltiin paikalleen. Katsastusta varten otatimme korjaamolla pakokaasutestin ja sen jälkeen eikun aikaa varaamatta Kemijärven A-katsastusasemalle. Siellä Zafira leimattiin huomautuksitta.

Palataanpas ajokeliin. Katsastusreissun kilometrit edestakaisin 250. Hyvässä talvikunnossa tästä matkasta oli 5-tien osuus Joutsijärveltä Kemijärvelle. Joutsijärven ja Sallan väli oli mennyt epätasaiselle polanteelle, joka tietenkin johtuu huonosta aurauksesta, jonka seurauksena satanut lumi oli polkeentunut tien pintaan. Tähän on tiesäästöjen myötä saanut tottua jo vuosia. Täytyy vain sovittaa vauhdit ja keskittyä ajamiseen. Onneksi renkaiden ominaisuudet hoitavat sen, mitä niiden tehtävä onkin. Hyvin Nokian Hakkaviitoset nämä olosuhteiden haasteet tälläkin reissulla hoitelivat.

Yksi hankalimmista aurauksen puutteesta johtuvasta tien ominaisuudesta näkyy kuvissa. Naruskantie aurattiin takavuosina "parempina" aikoina aina niin, että se pääsääntöisesti oli aurattuna aamun työmatkaliikenteelle jo aamuyöllä. Nyt ei sellaista palvelua tarvitse odotella. Tänä aamuna aura-auto tuli vastaan Naruskantiellä ennen aamuyhdeksää. Aura käy kääntymässä tämän yli 40 kilometriä pitkän tien päässä, eli se viipyy suuntaansa vajaan tunnin. Se tarkoittaa, että toinen puoli tiestä on aika pitkään aurattuna ja toinen puoli ei. Kymmenen sentin lumikerrosta auraamattomalla puolella saa tosissaan varoa toisia autoja kohdattaessa. Isoja autoja joutuu vängällä väistämään auraamattomalle alueelle. Aamuliikenne ennen kahdeksaa on joutunut suoriutumaan kymmenen sentin hangessa työmatkansa. Se on huono juttu se, eikä ole ihan oikein veronmaksajia kohtaan. Puhumattakaan koulukyydeistä!

Kevätpäivän tasauspäivä on takana. Päivä pitenee ja viikonloppuna siirrellään kelloja kesäaikaan. Sitäpä jokainen voi mielessään pohtia, tuntuuko Naruskan olosuhde kesältä, vaika kello kesää pannaankin näyttämään.

Lappiin jos suuntaatte, niin vielä viikkojen ajan saatte varautua talviolosuhteisiin. Nämä lumet eivät nimittäin muutamassa päivässä täältä mihinkään häviä.

Turvallisia kilometrjejä kaikille, toivottaa tänään kuljettajana toiminut Naruskan Ukka.