Uusimmat blogijulkaisut

Tästä jos vielä tie kapenee...

Lapista löytyy muutamia kovin kaposia tieosuuksia. Niitä on ei vain syrjäkylissä pikkupätkinä, vaan myös täkäläisiä "pääväyliä". Kuvissa yksi niistä, eli Savukosken ja Sodankylän välinen niin sanottu Tanhuan tie, joka puhkaisee kairan näiden kahden kirkonkylän välillä.

Saman kylänvälin voi ajaa levempää väylää Savukoskelta Pelkosenniemen kautta viitostielle ja sieltä edelleen viitostietä Sodankylään. Tanhuantie kuitenkin oikaisee matkassa, vaikkakin on hitaampi ajettava kapeutensa vuoksi.

Poikamme Kalle käyttää Tanhuantietä nykyään silloin, kun matkustaa Naruskalta Savukosken kautta Sodankylään nykyiselle työpaikalleen ja takaisin. Ei toki päivittäin, mutta pyhäiltaisin ja perjantaisin.

Tanhuantiellä on lukuisia kohtaamispaikkoja, jotka sinne on asianmukaisesti tietenkin liikennemerkein merkitty. Niiden välit ovat kuitenkin pitkähköjä. Pojan kanssa kun juttelin, niin lähinnä hänelle tuli mieleen kevyt liikenne, joka varmasti on ahtaalla kohdatessaan tällä kapealla väylällä esimerkiksi tukkirekan.

Kuvasta voi päätellä, mitä polkupyöräilijälle tai jalankulkijalle jää ajoradasta käytettäväksi, kun rekka tietä matkaa. Talvella tilaa jää entistä vähemmän, mitä näin sulan maan aikana.

Kylläpä tällä tiosuudella vaaditaan joustavuutta kaikilta liikkujilta. Jos edellä hitaammin ajava jättää taustapeiliin vilkuilematta ja tietä antamatta, niin menipä tukkikuorma mitä vauhtia tahansa, ei sitä ohittamaan pääse.

Tieosuus on ollut puheenaiheena julkisuudessa useammankin kerran, koska ihmishenkiä on siellä menetetty useampia. Kyse on kuitenkin sen verran vähäliikenteisestä tieosuudesta, ettei sille taida olla levitysmäärärahoja tiedossa. Elleivät sitten joskus aukaise Savukosken Soklin kaivosta, jonka kuljetuksia varten tiestö saatetaan joutua korjailemaan ja parantamaan.

Maisemallisesti tieosuus Savukoskelta Tanhuan kautta Sodankylään on ihan näkemisen arvoinen. Sinne kannattaa kuitenkin varata kiireetömästi aikaa, jota kesämatkailijoilla toki pitää ollakin.