Uusimmat blogijulkaisut

Tarttuuko menoveden hinta rajan takaa?

Halpa polttoaineen hinta ei Venäjän puolelta tänne Suomeen varmaankaan tartu, jos vanhat merkit paikkansa pitävät. Mutta entäs bensan ja dieselöljyn keskinäinen hinnoittelu?

Suomessahan suoraan sanottuna retkutettiin valtiovallan toimesta autoilijoita tekemään investointeja diesekäyttöisiin autoihin vuosi-pari-kolme sitten. Kannattavuus oli noihin aikoihin näkösällä myös dieselin hintaetuna, mutta mitenkäs onkaan käynyt lyhyessä ajassa: dieselin hinta kiipeää koko ajan lähemmäksi ja lähemmäksi bensan hintaa.

Venäjän puolella ollaan jo käytännössä samassa hinnoittelussa kummankin liemen kohdalla. Toissapäivänä Ukka kävi täyttämässä toisen bensapirssimme tankin Venäjän puolella Sallan rajanylityspaikan kautta. Kuva kertoo, että suurvallan puolella on ysivitosen ja dieselin hinta jo samalla ruplalla:

Polttoaineen hinnanmuodostus itänaapurissa on Ukalle ventovieras asia. Bensan ja dieselöljyn hinta on kuitenkin ollut kautta aikain niin päin, että ero on ollut muutaman ruplan luokkaa. Nyt hinnaero mitataan kopeekoissa. Tätä vauhtia hinta kääntyy kohta niin päin, että diesel on bensaa kalliimpaa.


Halpa bensan hinta Venäjällä motivoi hakemaan sitä sieltä, mutta dieselauton käyttäminen ei kohta kannata kumallakaan puolen rajaa.

Viimeisimmässä laskussa on bensan litrahinta Venäjältä ostettuna ja Suomesta laskutettuna helposti muistettava tasaraha, eli tasan €uron.