Uusimmat blogijulkaisut

Talvitestirata auki kenelle vain.

Täällä Lapissa ei talviolosuhteista ole puutetta näin sydäntalven aikoihin. Useampaan viikkoon eivät kelit ole kesäntapaisinakaan käväisseet, vaan enempi ja vähempi talvista olosuhdetta on piisannut, kuten pitääkin olla. Eikäpä muutosta ole ihan pikaisella aikataululla odotettavissakaan, mikäli vanhat tilastot paikkansa pitelevät.

Talviolosuhteisiin jos haluaa rauhallisiin maisemiin ja "ääriolosuhteisiin", niin Ukka muistuttaa yhdestä vaihtoehdosta. Se on Tuntsan tie, joka tästä Naruskan kylästä pohjoista kohti on puskettu auki satakunta kilometriä. Se on asumaton kaira sen jälkeen, kun Naruskajärven tasalla oleva viimeinen vakituisempi asentopaikka on ohitettu.

Tie Tuntsalle on aurattu jo toisena talvena peräkkäin. Poromiesten ja ilmeisesti metsänhakkaajien tarpeita varten se on auki, eikä ihan pienesti olekaan. Se on aurattu tosi hyvin ja leveästi, eikä siellä varmaankaan tule ongelmia, vaikka tulisi puutavararekkakin vastaan. Levityspaikkoja on tehty riittävästi. Normaalisti tämä tiestö on ajettavissa vain sulan maan aikoina. Talvisin Tuntsalle on ollut mahdollista matkustaa vain moottorikelkalla tai hiihtäen.

Ukka ja Mummeli kävivät viime viikonloppuna päiväseltään kolmen tunnin lenkin Tuntsalla. Tunteroinen ajasta kului valokuvaamiseen. Maisemat ovat postikorttimaiset varsinkin kaummaisimmassa päässä, eli tällä reissulla Saihoseljän tasalla. Lunta siellä on silmämääräisesti metrin verran. Porot kahlovat reilusti mahaa myöten hankeen tieuralta hypättyään. Naruskan tasalla lunta on 68 senttiä, eli riittävästi.

Normiautolla Tuntsalle toistaiseksi pääsee. Tuntsan suunta kannattaa pidellä mielessä, jos Lapissa matkailee. Tungosta ei toistaseksi Tuntsan tiellä ole, mutta tietenkin on muistettava, että hiljaisellakin tiellä on liikennettä ja vastaantulijoita. Ja näkyvyydet ovat monin paikoin korkeiden lumipenkkojen vuoksi rajalliset. Ja porot liikkuvat mieluummin auratuilla urilla kuin metsässä. Tässäpä maisemakuvia ajouralta kuvattuna:

Kairaan kun matkustaa, pitää muistaa tutkailla keiolosuhteita ennakkoon. Huoltoasemia ei ole, joten polttoaineankki on oltava lähtiessä täynnä. Ja lämmintä vaatetta mukaan. Ja tietenkin evästä. Ja kamera. Moottorikelkaton ja huonompijalkainenkin pääsee kairaan, jos sinne haluaa.

Hyvää talven jatkoa ja kevättä odottelemisiin, toivoo Naruskan Ukka!