Talvirengaspakko

Tänään jokaisen Suomen teillä ajelevan henkilö- ja pakettiauton alla pitäisi pyöriä talvirenkaat. 1.12. alkaa joulu-, tammi- ja helmikuun kestävä talvirengaskausi, jolloin autoissa pitää käyttää talvirenkaita kelistä riippumatta. Yllä olevien lisäksi talvirengaspakko koskee kokonaismassaltaan max. 3500 kg erikoisajoneuvoja ja 750-3500 kg painoisia perävaunuja.

Talvirenkaiden pääurien urasyvyys on oltava vähintään 3 mm, mutta suositeltava urasyvyys on vähintään 5 mm. Talvirenkaat voivat olla joko nastalliset tai nastattomat. Jos vetoautossa on nastarenkaat, myös yllä mainitun kokoisessa peräkärryssä on käytettävä nastarenkaita.

Nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita saa käyttää vaikka ympäri vuoden, joskaan se ei ole suositeltavaa. Onhan kyse kuitenkin talvirenkaista, jotka on optimoitu kylmiin ja talvisiin olosuhteisiin. Lisäksi kitkarenkaiden pehmeä materiaali kuluu lämpimässä kelissä nopeammin. Kitkarenkaat voi vaihtaa alle päivälämpötilan pyöriessä 5-10 asteen tietämillä.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta pääsiäismaanantain jälkeiseen maanantaihin saakka sekä muulloinkin, mikäli keliolosuhteet sitä vaativat. Etenkin jos pääsiäinen sattuu osumaan maaliskuulle, voivat kelit olla vielä hyvinkin talviset. Tällöin voi hyvällä omalla tunnolla ajaa nastarenkailla kunnes tiet ovat sulat. Yleensä poliisi taitaa alkaa valittaa nastojen käytöstä vasta reilusti toukokuun puolella - toki säästä riippuen.

 

Liikenneturva julkaisi aikoinaan erinomaisen havainnollisen kuvan talvirenkaiden käyttöajoista.

 


Mopossa, moottoripyörässä, kevyessä nelipyörässä (=mopoauto, mopomönkijä) ja nelipyörässä (=katumönkijä) on käytettävä joulu-, tammi- ja helmikuussa talvikäyttöön soveltuvia renkaita. Renkaiden ei tarvitse olla kitka- tai nastarenkaat, mutta niiden pitää olla riittävän karkeakuvioiset, jotta ne soveltuvat talvikeleihin.

Ihan kaikkia ajoneuvoja talvirengaspakko ei muuten koske, vaan mm. museoajoneuvot on vapautettu talvirengaspakosta. Autossa ei tarvitse käyttää talvirenkaita, jos sitä siirretään tilapäisesti enintään 20 km matka esimerkiksi korjaamolle tai katsastukseen tai siirto liittyy auton valmistukseen, maahantuontiin tai kauppaan. Jos autoon tai perävaunuun ei saa talvirenkaita, niin silloin niitä ei myöskään tarvitse käyttää. Auton vararenkaan ei tarvitse olla talvirengas, mutta käyttäessä sitä talvella autoa on luonnollisesti kuljetettava erityisen varovasti.

Lue omaa auto- ja liikenneblogiani osoitteessa http://poloinen.blogspot.fi/

comments powered by Disqus