Uusimmat blogijulkaisut

Talvinen huippukuntoinen maantie - ja miten se tehdään.

Kylläpä tulivat vanhat hyvät ajat mieleen, kun tien hoitaminen ei takavuosina tökännyt säästöihin. Hyvät talvikelit muistuivat mukavalla tavalla Ukan käydessä kuluvan viikon tiistaina Rovaniemellä mutkin. Kemijärveltä Rovaniemen suuntaan maantie oli tasaisimmassa kunnossaan, mitä se kuivalla pakkaskelillä lumijääpinnalla olla voi.

Ei tuijannut auto puolelta toiselle, vaan kyyti Hakkakaseilla Lexuksen alla oli lökösää kuin mikä. Ja tien hoitajan jäljestä näki, että simmacilla ei tällaista jälkeä synny. Tiekarhua jos ei työstöpäästä löytyisi, niin mää en olisi mää. Ja löytyihän se, Kemijärven ja Vikajärven puolivälistä. Se oikea, aito ja alkuperäinen TIEKARHU.

Hyvän tien tekijä, kone ja sen ammattikäyttäjä puikoissa.

Kylläpä tämmöinen työnjälki niin harvinaista nykyisin talvella on, että pakosta tuli ajatelleeksi, onko se niin erikoisen kallista hommaa tiekarhulla pääväyliä talvisin ajella turvalliseen kuntoon. Kone sitoo yhden miehen, koneen ja polttoainetta. Normityöpäivän tunneilla ehtii eräsenkin kilometrin tietä sileäksi aurata, kun niikseen tulee.

Oltiin sitä entiaikaan Suomessa hyvässä asemassa, kun pienemmänkin paikkakunnan tienhoitajan varikoilla oli näitä jämeriä vehkeitä rivissä. Ja kun niitä tarvittiin, niin ne olivat hommissa.

Juttelin handsfreelaitteen kautta puhelimessa Rovaniemellä asuvan poikani kanssa sillä hetkellä, kun saavutin tuon kuvassa näkyvän karhun. Lopetin puhelun siksi aikaa, että sain kännykällä näpättyä harvinaisen luontokuvan. Karhun ohittamisen jälkeen soitin poijjalleni uudelleen, että hyvä tie muuttui ohituksen jälkeen polanteiseksi ja uraiseksi niin, että ajamiseen oli taas keskityttävä aivan eri otteella, mitä ensimmäisiin Kemijärven jälkeisiin kilometreihin.

Paluumatkalla ehtoolla oli Rovaniemen suuntakin vetäisty siloiseksi, eli karhu oli palannut tukikohtaansa jonnekin Kemijärven ilmeisesti Destian varikolle. Toivottavasti koneelle ja sen ammattikuljettajalle riittää määrärahoja pitämään tiet talvikunnossa, koska hyvä talvinen tie on liikenneturvallisuuden takuu. Tätä herkkua lisää veronmaksajille, vaatii Naruskan Ukka!