Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Talvimyrsky toi pääkallokelit

Täällä lounaiskulmassa vuosi vaihtui kovin vaihtelevassa säässä. Maanantai-iltapäivään asti oltiin pakkasella, joka jäädytti märät kadut luistinradaksi. Sitten alkoi sade, ja samalla lämpötila nousi plussan puolelle, joten sade tuli vetenä. Ja sen saattaa hyvin arvatakin, mitä tapahtuu jo ennestään liukkaalle, kun siihen päälle sataa vettä. Sade muuttui ajan myötä ensin rännäksi, ja lopuksi lumeksi lämpötilan laskiessa pakkaselle. Pakkanen kuitenkin jäädytti nopeasti sohjon sekä märät tienpinnat, kiitos myrskynä puhaltavan tuulen.

Lopputuloksena on paikoitellen jäätynyttä muhkuraista sohjoa, paikoitellen peilijäätä, ja paikoitellen lunta, kahdessakin muodossa. Toisaalta rehtinä lumena, ja toisaalta ääriliukkaaksi kiilloittuneena. Niinpä nyt saakin ajaa erityisen valppaana, koska edes valkea tienpinta ei tarkoita rehellistä lunta, jossa niin kitkarenkaalla kuin nastarenkaalla olisi normaali talvinen pito.

Eikä tilanne muuttune ihan heti: torstai menee kipakassa pakkasessa, ja perjantaina käväistään taas plussalla, vesisateen saattamana. Lauantaina sitten pakastaa taas kunnolla uudelleen. Joten liukasta tulee riittämään, jolloin tarvitaa kunnon talvirenkaita sekä varovaisuutta!

 

comments powered by Disqus