Uusimmat blogijulkaisut

Talvikelin tuntua Sallassa.

Isänpäivän viikonloppu oli vielä rämpsykeliä sumuineen ja vesisateineen. Eilen illalla alkoivat kuitenkin Naruskan kairassa selkeät merkit siitä, että syksyleikit on pikkuhiljaa leikitty. Ensimmäiset rännänroippeet saavuttivat Naruskan illan hämärissä sunnuntaina. Viime yön aikana räntä muuttui lumeksi ja tuuli kääntyi pohjoisen ja luoteen puolelle. Sieltä ilmansuunnasta ei perinteisesti ole lämmintä virrannut, olipa vuodenaika mikä tahansa.

Tänä aamuna Ukan pikareissu Sallan kirkonkylälle ja takaisin osoitti, että talviolosuhteet ovat täyttä totta. Soratie oli muuttunut erittäin haasteelliseksi, koska sateen lähipäivinä pehmittämä ja reikiinnyttämä väylä oli muuttunut yhdessä yössä lumiseksi ja jäiseksi. Kaarteissa olevat jäätyneet vesikuopat kokeilivat iskunvaimennusta ja vauhti oli pudotettava minimiin, ettei pirssi karkaa kynsistä. Liiankin tuoreessa muistissa on pyörähtelyt pari viikkoa sitten. Tai liian ja liian, hyvää oppia se Ukalle oli.

Asfalttitie Kotalankylästä Sallaan oli polkeentunut tasaiselle lumipinnalle. Vaikka lunta ei ollut sentinkään paksulta, niin se vähäkin aiheutti lumipölyä. Selkeästi oli kaikista liikenteessä olevista autoilijoista havaittavissa, että tiettyä varovaisuutta oli ilmassa. Tuntuman hakemista olosuhteiden muutos aina on.

Voitte olla siellä eteläisemmässä Suomessa levollisin mielin, jos talvea himoitsette. Ilmavirtaus on täältä sinne suuntaan ja lämpötila näyttää miinusta 4,2 astetta. Tuulen vaikutuksesta lämpötila hipoo jo kymmentä astetta Ukan sääaseman mittareissa. Suomen kylmin kylä alkaa löytymään taas lämpötilojen osalta omalta paikaltaan keulapäässä.

Ukka vaihtoi Broncoon nastarenkaat alle. Sen rengastus ei toistaiseksi kuulunut testiohjelmaan, joten rengasmerkki on Continental. Ne ovat uudehkot. Nastarengas puree pikavertailussa jäiseen tiehen paremmin kuin Ukan nastattomat puolimuskelit, joihin palataan taas talven jälkeen.

Varmemmaksi vakuudeksi tämän päivän olosuhteista pari valokuvaa kirkonkylän maitokauppareissusta. Kilometrejä kertyi 90 kappaletta. Ja talviolosuhteissa.

Kuten Broncon varjosta voitte todeta, niin aurinko paistaa puolenpäivän huitteissa tosi matalalta, jolloin ainakin vasten aurinkoa ajettaessa olosuhteet eivät häikäisyn suhteen ihan helpot ole.

Ukka toivottelee turvallisia kilometrejä, kun talvi teidät tavoittaa!