Kirjoittaja Jukka Leikas
Uusimmat blogijulkaisut

Talvi yllättää joka vuosi

  • lähtiessämme lauantaina illalla Skanssista kotiin päin, ihan kuin silmäkulmassani olisin nähnyt sinistä valoa. Käännyttyämme Eteläkaarelle mäen takaa tulikin vilkkuvalot ja väistin lumeen kaistojen välillä ja pysähdyin. Palo-auto meni vauhdilla ohi. Ennätin juuri sanoa vaimolleni, että mihinkähän sillä on kiire, onko jotain tapahtunut Turun avantouimareiden avantosaunalla – samalla sinistä vilkkua olikin kaksin verroin edessämme. Kymmensenttinen uusi lumikerros oli ollut jollekin autoilijalle 50km/h nopeusrajoitusalueella liikaa. Auto oli ollut menossa Eteläkaarta etelään ja singahtanut vasemman kaistan yli konkreettisesti metsään puuta päin. Paikalla oli sillä hetkellä kaksi paloautoa ja palomies ohjasi liikennettä ohi paloautojen oikeaa kaistaa pitkin. En mennyt häiritsemään ja ottamaan kuvia, apu oli jo paikalla. Mutta lumi ja liukkaus oli yllättänyt. Autosta silmäkulmaani jääneen mielikuvan mukaan tilannenopeus ei ehkä ollut oikea.
  • Autojen valot, erityisesti polttimoiden kunto sekä ajovaloista että takavaloista jäävät yllättäen tarkistamatta. Yksisilmäisten autojen määrä on huima nykyisin. Uutena ilmiönä on puolestaan kokonaan valottomien autojen ilmestyminen liikenteeseen, kun muuttunutta ajovalojen automatiikkaa ei osata käyttää. (Mitenkähän lomautusuhan alla oleville katsastusmiehille saataisiin oikeudet mennä tien päälle pysäyttämään yksisilmäiset autot. Antamaan rikesakko tai vaihtoehtoisesti katsastusmies voisi jopa vaihtaa polttimon laskua vastaan. Poliisin resurssien keskittyessä kaikkeen muuhun saataisiin ajoneuvojen kuntovalvontaa myös henkilöautoille taas tien päälle.)
  • Turun ollessa kylmän pakkasjakson vaikutuksessa hinausautot tekevät todella pitkää päivää. Korjaamoiden pihat ovat piukassa korjausta odottavia autoja, kun pakkanen on tehnyt tepposen. (Ei silti minun autonikin kävi korjaamolla odottelemassa muutaman päivän. Vaikka tulpat olivat varsin uudet, ne vaihtamalla auto lähti käyntiinJ ). Mikä lie yllättää..
  • Turun akkuliikkeistä ovat akut aikalailla loppu. Ainakin tilanne oli tämä viime viikon lopulla. Kylmyys yllättää ja vie tehot vanhoista akuista, kun akkuja ei lämpimien talvien aikana ole tarvinnut uusia.
  • Aurauskalusto ei ennätä liikkeelle, kun lunta tulee niin yllättäen. Viimeksi eilen takkusin rollaattorini kanssa kävelytiellä lumisohjossa. Oli vain jalankulkijoiden tallaama polku, joka oli minulle kapea. Kyllä tuli mieleen, että jospa rollaattoriini saisi Hakkapeliitta 8 – renkaat tai ainakin kitkarenkaat talveksi. Muovisissa slikseissä ei ole mitään pitoa puhumattakaan suuntavakavuutta. Saa myös vetää jarrut täysin pohjaan, jopa kahvalla lukkoon, ja meno ei hidastu yhtään. Suhona mennään. Pitäisi varmaan olla talveksi toinen kulkupeli kumipyörin. Täytynee ottaa esille TYKSissä J
comments powered by Disqus