Uusimmat blogijulkaisut

Talven odotusta talvirenkaat alla.

Lokakuuta mennään Lapissa hiukan poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun lunta on käväissyt maassa vasta parina päivänä, vaikka lokakuu on loppupuoliskollaan. Talvirenkaiden vaihtaminen on täällä kuitenkin aloitettu meidänkin huushollissa jo kohta kaksi viikkoa sitten.

Kahden auton huushollissa vaihtoaikataulua helpottaa se, että liikkumisen kelillä kuin kelillä voi varmistaa ainakin toisella autolla. Meillä asiaa ei tarvitse arpoa, vaan emännän työkäytössään käyttämä Subaru Forester sai alleen Hakkakasit jo siinä vaiheessa, kun ensimmäiset yöpakkaset kunnolla alkoivat. Näillä perukoilla ei tarvitse lakisääteistä marraskuun alkua odotella, vaan talvirenkaat ovat perusteltavissa kalenteriin katsomatta.

Ja kotona vaihtaminen on kohtuullisen vaivaton juttu, kun on riittävän ajoissa toimeen tarttumassa. Saa nimittäin kiireettömänä aikana valita suoritukselle hyvän syyssään, kun pakkotilanteessa saattaisi joutua räpimään räntäsateessa ja tuulessa. Mieluummin siis aurinkopaisteessa, kun sellainen kohdalle sattuu.

Nokialaiset vaihtumassa nokialaisiin...

Paineilmalla toimiva pulttipyssy säästää vaihtajan selkää. Kummankin auton omat tunkit ovat turvalliset nostotoimenpiteelle, kun tunkin alle varmemmaksi vakuudeksi laitetaan parinkymmenen millin vanerinkappale. Käsijarru kun on tiukasti vedetty päälle, niin eipä siinä liioin vahingon vaaraa ole varsinkin, kun on aikaa kiireettömään suoritukseen.

Toisin on sitten, kun joutuu operaatioon yllättäen ja vahingon tapahduttua. Kohta parisen viikkoa on Naruskantien pientareella odottanut lopullista korjaustaan perävaunu, jonka rengas on lentänyt ilmeisesti laakerivaurion vuoksi irti vanteineen akselista. Tuoreeltaan näki maantiehen piirtyneistä jäljistä, että irtoaminen on ollut hyvin lähellä kaataa koko kärryn ja lähellä on ollut sekin, ettei koko yhdistelmä ole karannut metsähallituksen puolelle. Onneksi kuitenkaan ei, eikä ole tapahtumahetkellä ollut vastaantulijaa, jonka kanssa ilman muuta olisi tullut ahdasta...

Totaalinen rengasrikko.

Tuo peräkärryvahinko on sellaiselta ajankohdalta, että kotisoratiemme oli luvattoman huonossa kunnossa. Aiemmassa kirjoituksessani mainittua selvyyttä muutamaan kysymykseen ei ole saanut, kun ei ole vieläkään päässyt ELY-keskuksen ihmiseltä kysymään, kun ei häneen ole puolenkymmenen soittopyynnön jättäminen tehonnut. Kohta laitan sähköpostia.

Toissapäivänä 17.10.2016 saatiin Sallan alueella Kelloselkään virallinen talven ensilumi. Meillä sattui olemaan matkapäivä Rovaniemelle lääkärikäynnin merkeissä. Lexuksen alle vajaa viikko sitten vaihdetuille Hakkakaseille oli todellista tarvetta, kun lunta oli pitkin parinsadan kilometrin matkaa missä enemmän, missä vähemmän. Kesärengaskeli ei kuitenkaan tuona päivänä ollut missään tapauksessa.

Talvelle ollaan menossa. Seuraavaa kesäkeliä voi odotella tulevan vuoden toukokuun paikkeilla. Vaihdelkaahan renkaat ajoissa, niin monelta vaivalta säästyy...