Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Talven monet erilaiset kelit

Suomi on pitkä maa, ja matkalle mahtuu monenlaista säätä sekä keliä. Mutta harvoin kuitenkaan ihan näin monenlaista.

Eilen koettiin lumiennätys Merikarvialla, ja sataneen lumen määrä oli todella huikean suuri. Mutta olivatpa paikalliset siitä selvinneet. Ja jos televisiouutisiin on uskominen, niin ilman sen suurempaa paniikkiakaan.

Toisin on pk-seudulla, josta uutisoidaan "Helsingin poliisi varoittaa huonosta ajokelistä ... Helsingin poliisi tiedottaa liukkaiden teiden ja lumisateen aiheuttaneen sunnuntaina useita peltikolareita eri puolilla Helsinkiä ... Poliisi muistuttaa, että etenkin näillä keleillä autoilijoiden on muistettava sopeuttaa ajonopeutensa vallitseviin olosuhteisiin.". 

Eli lumen tulo on siis osunut vain kahteen kohtaan Suomea, kun taas muu eteläinen Suomi on liki paljasta.

Esimerkiksi täällä lounaassa ei lunta ole vieläkään varsinaisesti satanut. Se kevyt valkea kerros, joka teillä on, on syntynyt sekä kuurasta että niistä kevyistä hiutaloinneista, joita ei juuri sateeksi voi kutsua. Ja niinpä liukkaatkin on laskettavissa yhden käden sormilla, ajoittuen lähinnä voimakkaimpaan lauhtumisen hetkeen. Niiden huomaaminenkin on jäänyt siihen, että mittariston ESP-valo on hieman vilkahdellut, ilman sen suurempaa dramatiikkaa.

Itse asiassa seitsemän vuoden takainen kuvani tammikuun alulta on melkoisen hyvin tämänkin vuoden tätä ajankohtaa kuvaava kun puhutaan lounaan pahimmasta liikennekelistä. Tai on tuossa kuvassa liikaa lunta maaston puolella, mutta tien pinta on juurikin tuollainen noilla vähemmän liikennöidyillä osuuksilla. Hieman puuterilunta, joka ei aiheuta isompia ongelmia, kun alla on hyvät renkaat.

No, muita vaikeuksia on useilla autoilijoilla sitten ollut sitäkin enemmän, kiitos ankarahkojen lämpötilojen. Kun talvi ei päässyt yllättämään liukkaudella tai lumella, yllätti se sitten tällä kertaa kylmyyden muodossa.

comments powered by Disqus