Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Syksyn merkkejä

Kyllä siellä edessä on auto, kultaisen leikkauksen kohdassa

Tänäänkin on täällä etelässä nyt aamulla enää viisi astetta lämmintä, vaikka päivälle on luvattu liki kesäisen lämmintä eli 20 astetta. Lämpimät päivät saavatkin helposti hämääntymään, eikä syksyn tulo vaikuta vielä akuutilta. Mutta olemme kuitenkin vääjäämättä menosssa kohti talvea.

Otin oheiset kuvat lauantaiaamuna. Yö oli ollut viileä, joten maisema oli erittäin sumuinen. Siis ei enää huomiovalokeli, vaan ajovalot sekä takasumuvalo oli oikea valaistus autoon. Eikä kestänyt kauaa, niin alkoi oikea rankkasade ukkosen kera. Vettä tuli kuin saavista kaatamalla, eikä pyyhkimetkään ehtineet kauhoa pois lasilta kaikeka, ilman että hidasti vauhtia. 

Ja pitäisi olla sanomattakin selvää, että tuolla vesimäärällä on vesiliirron vaara erittäin ilmeinen. Lisäksi nyt on muutakin syytä kurkata renkaiden kesäkuntoa: viileä sää saa kumin pitämään huonommin, ja oikea aika vaihtaa kuluneet kesärenkaat uusiin olisikin nyt. Oman lisänsä liikennekeliin antaa kohta putoavat lehdet. Nuo märät lehdet kun ovat erittäin liukkaita.

Toisaalta kirkkaana päivällä paistava aurinko tuo esiin toisen näkyvyyshaitan, eli häikäisyn. Etenkin, kun pidentyvä yö saa aikaan sen, että aurinko on alhaalla juuri töihin mentäessä, ja iltaisen kauppareissun jälkeen. Siispä tuulilasin puhdistus myös sisäpuolelta on juuri nyt tarpeen.

Ennakoiva autoilija tarkastaa nyt ajoissa myös ne talvirenkaansa. Ovatko ne vielä täydessä ajokunnossa, ja koko talven ajan? Onko niissä ilmaa, eli vuotaako joku rengas? Ja missä ovatkaan ne mahdolliset toiset pyöränpultit/-mutterit?

Juuri nyt rengasliikkeissä ei vielä ole kiire. Eli se oikea aika asioida on nyt, eikä silloin viidestoista päivä, kun alkaa talvi. Sillä lähikuukausina se kuitenkin alkaa.

comments powered by Disqus