Uusimmat blogijulkaisut

Syksyinen tie kevätkunnossa.

Kelirikko -liikennemerkki on yleensä kesäkuun alkupuolen vakiomerkki silloin, kun routa talven jälkeen alkaa sulaa ja rajoittaa tien käyttämistä ainakin raskaalta liikenteeltä. Nyt sama merkki on ilmestynyt marraskuisen Naruskantien päähän, eikä syyttä.

Viikontakaisten ennätysliukkaiden jääkelien jälkeen otti talvenalku vuorostaan takapakkia ainakin siinä, että lumet olisivat pysyneet maassa ja tiet jäässä. On sadellut ja pidellyt tauotta plussakelejä niin, että soratiemme on pehmennyt pinnaltaan tosi hankalan raiteiseksi. Tienpitäjä tuntuu olevan asiasta kartalla, kun on tuonut painorajoituksen tien alkuun. Merkki lopetti puutavaraliikenteen, joka olisi jatkuessaan laittanut tien tosi huonoon kuntoon.

Ukan Lexuksen alla olevat Hakkapeliitta R3 SUV -renkaat ovat selkeästi elementissään näillä savisilla urilla. Ajovakaus säilyy, vaikka irrallista savilillinkiä on viitisen senttiä tien pinnassa.

Edelleen tuntuu erikoisen mukavalta renkaiden äänettömyys. Toisaalta ikäauton alustassa oli pikku kolinoita takapäässä. Ne kuuluivat äänettömien renkaiden ansiosta selvästi. Niiden alkuperä selvisi, kun tarkisteltiin ja vaihdettiin kallistuksenvakaajien tukirautojen kumipuslat ja samalla uusittiin jo väljät niin kutsutut koiranluut molemmille puolille. Ainakin kolinat loppuivat ja ehkäpä auton perän kulku samalla jämäköityi.

Marraskuinen kelirikko Naruskalla Lapissa.

Normiajossa, joka meidän oloissamme on suurimmaksi osaksi maantieajoa, on Rkolmosten ollessa alla keskikulutukseksi muodostumassa 7,8 litraa sadalle kilometrille. Ison auton kulutuslukemaksi en pidä sitä ollenkaan pahana.

Talvea saataneen täälläkin odotella, kun lähiaikojen ennusteet näyttävät plussakelejä. Sulana pysyvät asfaltit ovat näillä keleillä pääosin kunnossa, mutta soratiet luonnollisestikaan eivät meinaa kuosissaan pysytellä. Pärjään toistaiseksi aivan hyvin näillä kitkoilla, jos laskuista jätetään pois ne pääkallokelit, joista kuunvaihteessa viikonpäivät sitten kerroin. Niitä peiljäätiköitä ei ikävä ole. Ei toisaalta ole hauskaa tämä rapalento, jota märillä keleillä täällä nyt piisaa.

Toivotaan talven reipasta alkamista, mutta eipä sitä meiltä kysytä. Laitelkaapa valot syksypimeäkuntoon!