Kirjoittaja Pasi Aittokumpu
Uusimmat blogijulkaisut

Syksy on tullut ja talvi kolkuttaa ovella

Syksy on ennättänyt pitkälle ja eilen satoi jo Nokiallakin rakeita ja Tampereella vähän lunta, joskin kinoksiksi asti se ei vielä onneksi kertynyt. Aamuisin tosin on jo niin lähellä nollaa, että auto varoittaa liukkaasta kelistä. Kuljettajien onkin nyt syytä olla varovaisia ja hereillä joka tilanteessa!

Hakka Bluet ja Hakka Greenit ovat ainakin itsellä autoissa palvelleet hyvin koko kesän. Kesän alussa hankittujen Hakka Blue -kesärenkaiden vaihtamisen jälkeen huomasi eron kuin yöllä ja päivällä. Toisen valmistajan renkaat, jotka autossa aikaisemmin oli, olivat paljon äänekkäämmät kuin nykyiset Nokian Hakka Blue -kesärenkaat ja lisäksi ne ovat mukavammat ajaa - hienoa Nokian Renkaat.

Kohta saa taas vaihtaa Hakkapeliitta-nastarenkaat autoihin ja alkaa ajelemaan talvikelissä. Onneksi on tiedossa hyvät talvirenkaat eli Nokialaiset Hakkepeliitta 7 -nastarenkaat. Tiedä häntä, jos vaikka jostakin saisin vielä ensi talveksi sellaiset Hakkapeliitta 8 -nastarenkaat (vink vink) - toivoahan ainakin voi.

Mielenkiintoista olisi kokeilla ajaa samaa jäärataa ensiksi sillä omalla vanhemmalla autolla, jossa olisi alla nuo käytetyt Hakkapeliitta 7 -nastarenkaat ja sitten saman vanhan auton alle vaihtaisi nuo uudet Hakkapeliitta 8-nastarenkaat ja ajaisi saman radan, jotta voisi vertailla miten renkaiden mahdolliset pito- ja tuntumaerot korostuvat etenkin tuon vanhan auton alla ollessaan. Tuossa vanhassa autossa kun ei ole mitään teknisiä hienouksia ja innovaatioita (pelkästään ABS-jarrut, ja nekin vuosien takaista tekniikkaa), joten tuntuma voi olla erilainen...tässä sellaista mietin. Nykyautoissahan on kaikenlaisia luistonestoja ja ajonvakautusjärjestelmiä, jne., jotka auttavat kuljettajaa ajotilanteessa parhaansa mukaan. Ihmeitä eivät nuo erityisjärjestelmät voi tosin tehdä nekään, joten kaikki lähtee penkin ja ratin välistä eli olkaahan tarkkaavaisia - minäkin yritän olla ;)

Näin syksyn tultua ja päivän valoisan ajan taas lyhennyttyä alkaakin olla tärkeää muistaa myös se "valaistus", niin auton sisällä (mukavuuden takia), kuin ulkonakin (edessä ja takana turvallisuuden takia). Näkyvyys ja näkyminen sekä näkeminen on tärkeää muistaa myös jalankulkijana, jotta autoilijat huomaavat muut kanssaliikkujat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Eli muistakaahan ihmiset nyt ne heijastimet (itselle ja lemmikeille ja perheenjäsenille), valaisimet sekä muu "rekvisiitta" kuntoon siis syksyn ja talven pimeneviin iltoihin.

comments powered by Disqus