Sivuttaispidon ihmeellinen maailma (ja rengasmelun fiilistelyä)

Iltapuhteena oli vuorossa judotreenit ja matka sinne taittui pitkästä aikaa Mazdalla. Ajokeli nyt oli mitä oli (mennessä oli sellainen Star Warsin hyperajo-lumisade), mutta mistään infernaalisesta ei tällä kertaa ollut kyse.

Nyt, kun nastat alkavat olla löytäneet paikkansa renkaissa, rengaspaineet ovat kohdillaan ja muutenkin auto toimii juuri niin kuin pitää, voi alkaa hienostella näiden rengasfiilistelyjen kanssa. Saa nähdä, jos joskus saisi jotain vähän teekkarimaisen konkreettista ja tieteellistä, kuten jarrutusmatkamittauksia jollain isolla parkkialueella. Tyydytään nyt kuitenkin tällaisiin PUMA-arvioihin (pulled out of my... well, you guessed it).

Ensin positiiviset: rengasmelu on todella vaimeaa: edes nastojen rapina ei kuulu ohjaamoon asti! Muutkin rengasäänet jäävät moottorin (suhteellisen vaimean) surinan varjoon, eikä ole aina edes helppo erottaa kaikkia hälyääniä toisistaan. Plussat siitä Hakkapeliitta vitosille!

Sitten tuo vähän ihmeellisempi asia: sivuttaispito ja -pitämättömyys. Tietenkin Mazda RX-8 on vähän erikoinen auto ja siinä on suhteellisen paljon tehoa taka-akselilla (vieläpä kevyessä autossa), mutta kuitenkin rengas tuntuu lähtevän vähän turhan hanakasti sivuttaisliikkeeseen. Pienissäkin nopeuksissa (30-40 km/h) kaarteet on otettava todella varovasti, ettei mopo karkaa käsistä. Tosin tämä "käsistä karkaaminen" on hyvin kesyä verrattuna vaikkapa Renault Méganen tai Audi A3:n vastaaviin - luultavasti pitkän akselivälin ja 50/50-painojakauman ansiosta. Eli auto on hallittavampi sivuluisussa ja palaa siitä paremmin kuin monet muut.

Kuitenkin tuo (usein varsin pieni) sivuttaisliike on hieman häiritsevä ominaisuus ja ihmetyttää, kun alla on kuitenkin varsin leveä, uusi nastarengas. Kontaktipintaa (ja kuviota) pitäisi siis olla. Toisaalta tämän kumoaa helposti se, että muut autot kuluttavat kovaan lumeen / jäähän kapeat urat, jolloin leveät renkaat ottavat kiinni vain kanteiltaan - joissa ei tietenkään ole nastoja.

Millaisia kokemuksia teillä on sivuttaispidosta? Millaisista tekijöistä sivuttaispito teidän mielestänne koostuu?
comments powered by Disqus