Kirjoittaja Carl Irjala
Uusimmat blogijulkaisut

Sietämätön melu!

Kymenlaaksossa on ollut kylmää toukokuun alusta ja luntakin on satanut. Ehkä tämä tilanne on saattanut vaikuttaa moniin, etteivät he vielä ole vaihtaneet kesärenkaisiin. Kotkan kaupungissa kuuluu vielä nastojen röpinää!

Rengasvaihtorulianssi on jälleen nostanut esille keskusteluja autojen sisämelusta. Usein annetaan ymmärtää, että melusta kärsivä autoilija ajattelee ongelman johtuneen rengasvalinnasta. Onko todella näin? Meidän naapuri esimerkiksi oli kerran minun autoni kyydissä ja hän antoi heti lähdössä kommentin: "Onpa hiljainen auto. Mikä rengasmerkki sinulla on? Meidän auton renkaista lähtee hirveä meteli!" Meillä molemmilla oli silloin Hakkapeliitta- seiskat alla. Mistä sitten epämiellyttävä melu saattaa syntyä? Tässä yleisimmät syyt siihen:

​
  1. Kuluneet jarrupalat tai huonokuntoiset jarrulevyt (katso kuva)
  2. Epäkuntoiset pyöräripustukset.
  3. Tasapainottamattomat vanteet.
  4. Asfalttin karkea pinta.
  5. Autovalmistajien komponentti-/materiaalivalinnat.
  6. Moottorin ja moottoritilan kunto.
  7. Moottorin koko (yleisesti joutuu pienempi moottori tekemään "enemmän työtä" ja tuottaa tämän johdosta myös enemmän melua).
  8. Renkaiden koko.
  9. Renkaiden kunto (myös ilmapaineen taso).
  10. Autokorin muoto ja laatu.
Ainakin levy on kunnossa.​
Ainakin levy on kunnossa.​


Kuten huomaat on olemassa paljon tekijöitä, jotka suoranaisesti vaikuttavat auton melutasoon. Kaverin autossa väljät ripustukset ja jarrulevyjen huono kunto vaikuttivat eniten melutasoon. Kun nämä epäkohdat saatiin korjattua, hän ei enää valittanut renkaistaan.

Ruotsissa on viime vuosina tutkittu eri automerkkien sisämelua. Kiinnostavaa on, että aina kallis auto ei ole hiljaisin. Uudet ja kalliit autot saattavat olla meluisampia matkustamossa. Mainittiin esimerkiksi, että Volvon 900-sarja on tuntuvasti hiljaisempi sisätiloissa verrattuna uudempiin malleihin. Neuvottiin jopa, että mikäli sisämelu saattaa ärsyttää kannattaa harkita käytetyn Volvon hankintaa!

Auton koko vaikutti myös paljon sisämelutuottoon. Pääsäntöisesti kaikki pienet autot eli ns. "kauppakassit" koettiin testiryhmissä meluisiksi. Häntäpäässä (10 meluisimman listalla mukana olleet) olivat mm: Citroen, Nissan, Ford, VW ja Skoda kun taas parhaimmat (hiljaisimmat) merkit olivat mm: Audi, Volvo, Toyota, Renault ja BMW. Kannattaa siis koeajaa ostoharkinnassa oleva auto ennen hankintapäätöstä. Ota myös huomioon, että kaikki ihmiset reagoivat melutasoon eri tavalla ja se mitä tänään ajattelet olevan hiljaista saattaa huomenna tuntua jopa meluisalta.

Johtopäätös: Auton tuottama melu ei ole yhtä kuin rengasmelu.

Aja järkevästi, ota toiset huomioon liikenteessä!

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus