Uusimmat blogijulkaisut

Semperit vastaan Nokia 7, arviot tuonnempana.

Kun ostaa käytetyn auton, niin siinä pääsääntöisesti on renkaat alla. Niillä on taipumus olla harvoin uudet, mutta tietenkin joskus käytettykin auto saatetaan myydä vaikka aivan uusillakin renkailla. Voihan se olla jopa myyntiä edistävä asia.

Ukka päätyi ostamaan huusholliin kolmannen auton. Ihan kuin kahdessa pirssissä ei kahdelle ihmiselle autoja olisi tarpeeksi, mutta ostettu, mikä ostettu. Nyt on kaksi henkilöautoa taloudessa ja maasturi metsäautona kolmantena. Maasturi toki laitetaan pikapuoliin seisokkiin kesään asti, jolloin taas alkavat kalaretket sun muut maastoajelut.

Tämä "uusi" henkilöauto on Chrysler Stratus vuosimallia 1997. Olen siitä saattanut jotain jossain jutussa mainitakin. Stratuksessa oli ostettaessa alla Semperitin Ice Grip talvirattaat. Ne olivat kulutuspinnaltaan ja kunnoltaan ehkä luokkaa 80-85 %. Nastat eivät hääppöisessä kunnossa olleet. Se ilmeisesti johtuu auton entisestä sijaintipaikasta Jyväskylän korkeudella, missä talvikeli ei aina ole talvikeli.

Nokialaisiksi Stratuksen renkaat vaihtuivat pikakomennuksella, kun ilmoitin auton hankinnasta Hannalle. Tampereen likka hiukkasen ihmetteli, että kaukana ovat rengaskaupat Ukan asentopaikasta, kun ei lähempää kuin 120 kilometriä löydy Nokian rengasedustajaa. Lähin on Kemijärvellä, mutta eihän se Ukan mielestä kaukana ole, muutama poronkusema. Rapsakka tunti autolla sivu.

Eilen hurautin Vianorin kauppaan lakkautetun sellutehtaan varjoon. Olin 20 minuuttia etuajassa iltapäivällä, mutta Stratus ajatettiin sisälle suorinta tietä ja vaihto-operaatio alkoi. Eikä siellä muita renkaanvaihtoja meneillään ollutkaan, kun täällä ei ole mitään vaihtosesonkia päällä näin keskellä talvisinta talvea. Semperitit saivat väistyä Nokian seiskojen tieltä niin, että auto oli maantielle lähtöä vaille valmiina jo sillä hetkellä, kun kello näytti varattua aikaa 15.00.

Ukan kokemukset Semperiteistä rajoittuvat parin tuhannen kilometrin talviajeluun. Nokian seiskoilla tapahtui vain siirtyminen rauhallisesti Kemijärveltä Naruskalle. Siinä ei kattavaa vertailua tekemään pysty, mutta ehtiihän tuota vielä. Ensituntuma Nokian eduksi voidaan kuitenkin sanoa niiden äänettömyydessä. Muut ominaisuudet arvioidaan tuonnempana. Semperitin renkaiden kunniaksi kuitenkin on sanottava, että ainakin Stratuksessa ne toimivat hyvin, vaikka olosuhteet täällä eivät renkaille helpoimmat mahdolliset ole.  Chrysler on meidän huushollissa uusi tuttavuus, mutta ensituntumat sen ajo-ominaisuuksista verrattuna Opel Zafiraamme alkavat olemaan kallellaan siihen suuntaan, että Stratus on mieluisampi ajettava niin Mummulle kuin Ukallekin. Osasyynsä tähän saattaa olla sekin pikkuseikka, että Stratus on automaatti. Muiltakin ominaisuuksiltaan Stratus Opelille antaa hyvän vastuksen, jos ei kohta ole parempikin. Aika näyttää, erilaisia autoja kuitenkin ovat. Vertailukelpoista näiden kahden auton kohdalla ovat niiden kummankin kokonaiskilometrit, jotka molemilla ovat 160 tkm.

Vieläpä noita talvirattaita ja autoja ehtii arvioimaan ennen kesän tuloa, koska talvi täällä Lapissa vain kiristelee otettaan. Samaa vikaa taitaa uutisten perusteella olevan siellä etelämpänäkin, joten taitavat ne syksyiset talven odotukset täyttyvän kaikilla Suomen päästä päähän.

Näppäsin muutaman otoksen Kemijärven Vianorin hallista, missä palvelu pelasi ripeästi ja ammattitaidolla. Kiitoksia heille ja kiitokset myös Nokialle ja Hannalle asian sujuvasta hoitamisesta. Hakkaturvastakin sai Ukka jo kuittauksen, joten ei kun kovaa ajoa ja kuulumisiin taas.