Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Runsaita sateita odotettavissa koko Suomeen

Kuluva kesä on osoittanut Suomen olevan laaja maa ainakin ilmastollisesti. Siinä missä me täällä lounaiskolkassa olemme kärsineet jo kuivuudesta, on muualla valiteltu jatkuvasta sateesta.

Ensimmäisen kunnon ukkoskuuron koin itse vasta eilen. Vettä satoi kuin saavista kaatamalla, eivätkä moottoritien vaihtuvat nopeusrajoitukset reagoineet nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen. Suurin sallittu kun ei aina ole se oikea nopeus. Onneksi valtaosa autoilijoista tajusi kelin haasteet, ja tiputti nopeuttaan turvalliseksi. Turvallinen nopeushan on puolestaan se, jossa renkaan tuntee pitävän hyvin, ja siirtävän veden pois edestää. Se voi olla tilanteesta riippuen hyvinkin alhainen, ja jatkua vielä sateen jälkeenkin, koska tiellä saattaa olla paksu vesikerros.

Samalla on hyvä muistuttaa ajovalojen käytöstä sateella. Hämärätunnistinkaan kun ei aina osaa vaihtaa huomiovaloja ajovaloiksi pelkän kesäsateen aikana. Vaikka eilenkin oli syytä käyttää myös sitä takasumuvaloa, kun edellä ajavaa autoa ei sateen vuoksi näkynyt riittävän kaukaa.

comments powered by Disqus