Kirjoittaja Tuija Aro
Uusimmat blogijulkaisut

Renkaiden trendiväri pitää pintansa

Autonrenkaiden värit eivät ole juuri muotimaailman virtauksien perään kumarrelleet. Musta pitää pintansa yhä edelleen, vaikka esimerkiksi polkupyörän renkaita on mahdollista saada eri väreissä. Rengasmaailman vastahakoisuudelle seurata syksyn muotiväripalettia on kuitenkin selkeä syynsä, eivätkä suunnittelijat pakota kuluttajaa valitsemaan iänikuisen mustan rengaskaupoissa siksi, että kärsisivät mielikuvituksen puutteesta. Messutarkoituksiin toki on valmistettu muun muassa vihreitä renkaita, mutta kuluttajan saataville näitä erikoisrenkaita ei ole lähiaikoina tulossa. Syyt löytyvät lähinnä vaikeudesta sovittaa viehkeät värit ja renkaiden monimutkainen komponenttirakenne yhteen renkaiden ominaisuuksia muuttamatta, eikä nykyinen kierrätyskäytäntökään teknologioineen väri-ilottelua tue.

Renkaat valmistetaan erityisistä kumisekoituksista, joiden avulla niiden käyttäytymistä esimerkiksi lämpötilavaihteluissa pystytään säätelemään. Seoksen sidosaineena käytetään muun muassa teollista nokea, joka jo pieninä määrinä värjää lopputuloksen mustaksi. Nykyaikaisessa valmistusprosessissa nokea pystytään käyttämään tarkalleen haluttuja määriä ja vaikuttamaan näin renkaiden ominaisuuksiin, mutta valitettavasti tämä aggressiivinen väriaine samalla määrittää renkaan värin.

Värit haalistuvat


Vaikka periaatteessa värillisten renkaiden kehittäminen olisi mahdollista, mustiin renkaisiin päädytään myös käytännön syistä ja ympäristönkin hyväksi. Mustat renkaat sopivat helposti kaiken mallisiin ja -värisiin autonkoreihin. Maanteiden asfaltin sisältämä bitumi värjäisi myös värilliset renkaat mustiksi ja näin toivottu vaikutelma muuttuisi hyvin nopeasti. Myös auringonvalo vaurioittaa väripintaa ja haalistaa helposti alkuperäisen värin, kun taas musta pysyy mustana vaikka paahteella.

Renkaiden kierrätys toimii länsimaissa tällä hetkellä hyvin, ja lähes sata prosenttia käytetyistä renkaista päätyy uusiokäyttöön. Mikäli renkaita ryhdyttäisiin värjäämään, rengasjätteen uusiokäyttö hankaloituisi merkittävästi. Väriaineet sisältävät erilaisia haitallisia aineita, joiden kierrätys pitäisi järjestää toisin kuin nyt. Mustille renkaille sen sijaan kierrätysstandardit ovat jo olemassa.