Uusimmat blogijulkaisut

Renkaanvaihto etuajassa vai liian myöhään?

Naruskan Ukka ei ole pitkään aikaan kirjoitellut tänne mitään. Asiaa niinkin olisi jossain vaiheessa ollut, mutta tänne blogin kirjoituspuolelle oli pitkä katkos, jolloin uusia tekstejä ei ollut mahdollista kirjoittaa. Toisaalta, en pidellyt kiirettäkään, enkä kysellyt kirjoituspannasta sen enempää, kun syyskuu ja lokakuu ovat meillä Naruskan Retkeilymajan sesonkiaikaa, jos pienen yrityksen sesongista voi edes isoihin verraten puhua. Nooh, nyt ovat linjat auki ja pyritään palaamaan kertaviikkokirjoitusrytmiin.

Lokakuun nyt vedellessä viimeisiään on täällä Naruskalla oltu jo rapian parin viikon ajan täydessä talvikelissä. Lunta on kertynyt Naruskan kylän pintaan viitisentoista senttiä ja tästä pohjoiseen löytyy lunta jo nelisenkymmentä senttiä. Siis kunnon talvi, jota malliksi höysti muutama päivä sitten Suomen tämän syksyn ennätyspakkanenkin, eli -25 astetta.

Ukalla on tapana vaihtaa talon autokalustoon renkaat mieluummin viikkoa liian aikaisin kuin päivääkään liian myöhään. Niin tänäkin vuonna. Molempiin pirsseihin vaihtuivat talvinokialaiset alle ennen ensimmäistäkään aamuliukasta tai lumisadetta.

Mummu hiukkasen ihmetteli kolmisen viikkoa siten, kun hän sulan tien aikoihin silloin vielä ajoi Suomen Tulliin Venäjän vastaiselle rajanylityspaikalle. Muutama valtion viranhaltija oli kuullut ylityspaikan asfaltista lähtevän nastojen napsahtelun Mummun ajellessa passintarkastukseen. Olivatpa herrat siinä hieman vinoilleetkin, että taitaa olla täti etuajassa liikkeellä, kun vielä ovat kesäkelit.

Kävi nimittäin niin, että tuosta päivästä meni vain kolmisen päivää eteenpäin, kun Sallaan tuli lumipeite. No älähän mitä, Ekana lumisadepäivänä irtosi Mummun Zafirasta kuskinpuolinen pyyhkijänsulka. Onneksi kuitenkin kirkonkylällä, missä huoltamoita sijaitsee. Huoltoaseman piha oli väärällään autoja ja lunta maassa viitisentoista senttiä.

Pyyhkijänsulan timpraaminen oli onnistunut kohtuuajassa vasta sitten, kun Mummu oli ilmoittanut jäävänsä huoltoasemalle yökuntiin, ellei pikkuvikaa kukaan ehdi korjaamaan. Asia hoitui ja työsuorituksen aikana Mummulla oli aikaa haastatella kylänmiehiä, jotka jonottelivat renkaanvaihtoon. Miehiset miehet eivät tietenkään akkaväen viisastelua hyvällä korvalla kuunnelleet, kun Mummu oli heille jakanut ohjeita tulevia syksyjä varten siitä, että renkaat voi nykyään vaihtaa oikealla ajalla etukäteen, kun hiukkasenkan seurailee vaikkapa kymmenen päivän sääennustetta.

Suomessa ja varsinkin sen pohjoisosissa ei rengasryysistä pitäisi päästä syntymään, mutta niinpä vain syntyy. Kaippa ne jotkut automiehet miettivät, että taskut rahalla täyttyvät, kun ei nastarenkaita rasita sulalla tiellä ajamalla. Hohhoijjaa, sanoo Ukka. Ja Mummu haukottelee vielä syvempään.

Tosihan se on, että talvi "yllättää" Suomessa vuodesta toiseen, joten tiedostusvälineillä on siinä ikioma kestouutinen, ellei lööppeihin muuta kirjoitettavaa ole.

Talvi on nyt kunnolla menossa. Senhän tietää jo kellonkäännöistäkin. Palataanpas talviolosuhteisiin ja muihin asioihin taas pikapuoliin nyt, kun kynä löytyi.

Ukka

P.S. Tältä näytti tänään Salla-Savukoksi -maantie iltapäivällä: