Kirjoittaja Ville Heinonen
Uusimmat blogijulkaisut

Rengas ja tie

Nokian Hakka Bluet

ovat nyt olleet päivittäisessä käytössä jo parisen viikkoa ja kilometrejä on kertynyt useampi sata. Renkaat tuntuvat edelleen hyviltä, ja etenkin aiemmin mainittu miellyttävämpi ajomelu on ollut sydäntä lähellä.

Ajomelun miellyttävyyden lisäksi pari muuta mukavaa ominaisuutta ovat nostaneet päätään. Ensinnäkin suuntavakaus on aiempiin renkaisiin verrattuna kuin toiselta planeetalta. Edelliset, muutaman kesän ajetut ranskalaiset alhaisen vierintävastuksen renkaat saivat auton seilaamaan pikatiellä puolelta toiselle niin, että autoa oli paimennettava jatkuvasti. Ajattelin ominaisuuden johtuvan Priuksen sinänsä tunnottomasta ohjauksesta, mutta asia kyllä harmitti jo pian auton hankinnan jälkeen, koska edellinen automme (Nissan Micra K12) tuntui kulkevan huomattavasti vakaammin suoraan. On hyvin helpottavaa huomata, että vika olikin renkaissa, eikä autossa.

Samaan aiheeseen liittyen myös tien pinnan epätasaisuudet tuntuvat omassa takamuksessa aiempaa vähemmän. Erilaiset saumat, kuopat, pinnoitevauriot ja muut kuittaantuvat entistä vaimeamman äänen ja hiljaisemman tärähdyksen saattelemana. Tämä ominaisuus siis on asia, jonka jopa rakas vaimoni oli pannut merkille autolla kulkiessaan, ihan ilman sen suurempaa itsesuggestiota.

Lenkillä ollessani nappasin kuvan työmatkani varrelta tien pinnasta. Joskus tuntuu uskomattomalta tämä tiestön kunto:

On totta, että auton ja tien välissä on vain rengas, ja siitäkin tien pintaa koskettaa kerrallaan maksimissaan vain parin kämmenen kokoinen alue. On lohduttavaa ajatella, että ainakin Nokian Renkaat on selvästikin luonut ajatuksen myös tälle aiheelle, sillä meillä täällä Suomessa tiet kuoppineen, kaivonkansineen, routavaurioineen ja muine riemuineen muistuttavat enemmän teini-ikäisen naamavärkkiä kuin vauvan pyllyä.

On kiinnostavaa nähdä, miten renkaat toimivat, kun syksy tästä vielä etenee ja teille saadaan enemmän liukkaan niljakkaita lehtiä ja mahdollisesti jo pientä aamuliukkautta. Kohta alkaa kuitenkin olemaan jo aika vaihtaa talvirenkaat alle, mutta ehkä tässä vielä jokunen viikko mennään kesäkumeilla iloisesti rullaillen.

Loppuun vielä "hauska" esimerkki siitä, mitä kaikkea tien päällä näkee - tässä autoilija oli sitonut lastinsa perävaunuun oikein viimeisen päälle, esimerkiksi alumiinitikkaat hyppivät ja liukuivat vaunussa jokaisen pienenkin töyssyn mukaan:

comments powered by Disqus