Uusimmat blogijulkaisut

Rapa roiskunut, mutta kesä kaiken muuttaa voi.

Naruskan ensimmäinen kesäpäiväksi katsottava päivä on tänään 19.5.2014. Lämpötila kiipesi täkäläisittäin harvinaiseen yli +20:n asteen lukemaan jo aamupäivän puolella, joten ennustettu hellepäivä saattaa tästä iltaan mennessä kehittyä.

Sopiva päivä vaihtaa Mummelin Subaruun kesärenkaat alle, koska vielä eivät ystävämme sääsket ole ilmaantuneet kartanolle ulkotöitä haittaamaan. Sääskiaika ei kaukana varmaankaan ole, mutta kylmät yöt saattavat hidastaa niiden syntyä. Viime yönäkin käytiin pakkasella, joten kontrastia lämpötilaerojen muodossa Naruskalla löytyy.

Ei tarvitse soratien varren asukkaan miettiä, mistä mahtaa johtua auton renkaiden epätasapaino, vaikka renkaat on tietenkin uutuuttaan tasapainoitettu. Rapa tarttuu vanteen eri kohtiin eri tavalla, joten olosuhde epätasapainoittaa renkaat. Ensiapua on asialle kotikonstein annettu muutamankin kerran, mutta eipä sitä voi vesiletkujen ja painepesurin kanssa vanteita puhtaana kokoaikaisesti pitää silloin, kun rapa lentää. Kuva kertonee maaseudun asukkaan ongelmista...

Nokian Hakkapeliitta 5 renkaat ovat pyörineet Subaru Foresterin alla talven yli, mutta ne ovat aivan priimakunnossa vielä tulevallekin talvelle. Kaikki neljä rengasta ovat kuluneet tasaisesti samoille milleille, joita on jäljellä vielä ihan kohtuullisesti seuraavaakin talvea ajatelen. Myös nastat näyttävät silmämääräisesti pysyneen iskussaan. Siitä taitaa olla kiittäminen Naruskan ja Lapin talvisia olosuhteita, eli täällä harvoin ajellaan paljaalla asvalttipinnalla talvisin, vaan lumella ja jäällä.

Hakka Greenit lähtevät toiselle kesälleen Subarun alla. Kesärenkaiden millit ovat myös erittäin tasaiset kaikissa renkaissa. Tosi hyvä juttu, että millit näkyvät selkeästi. Renkaat Ukka laittoi merkintöjen mukaisesti samaan järjestykseen kuin viime kesänäkin. Edellisellä etuvetoisella Opel Zafiralla eturenkaat kuluivat takarenkaita enemmän, mutta Foresterin AWD pitää renkaiden kulumisen samalla viivalla.

Lappiin on tullut yötön yö. Nuorgamissa ei aurinko enää laske, eikä kohta Naruskallakaan, jonka horisontti on samoissa Sodankylän kanssa. Lisävaloille ei enää tarvetta ole, joten Ukka laittoi lisävalojen suojaksi muovisuojat, ettei tiekarhun jäljiltä olevalla sorapätkällä lentäisi kiviä ainakaan lisävaloja rikkomaan. Varsinaiset ajovalot taitavat olla parempia kestämään nykyään, kun niiden materiaali on jotain muovia.

Lappiin ei muuten ole kesä vielä koskaan kerralla tullut tällä tavalla kuin nyt, että lämpenee yöpakkasesta lähelle hellelukemia saman vuorokauden aikana. Toukokuu ei nimittäin näillä perillä ole lopullisen kesän alkamisajankohta, vaan vielä ennen kesäkuun loppupuolta sään jumalat rankaisevat. Ainakin, jos vanhat merkit paikkansa pitävät.

Lanauksen jäljiltä Naruskantie ei kesärenakaiden vanteita rapaan sotke. Toivomuksia jos säiden haltijalle saa esittää, niin viikonpäivät saisi olla poutakeliä, niin lanaus ja suolaus tasoittelisivat ja kovettaisivat tien rapaa lennättämättömään kuntoon.