Kirjoittaja Eija Mustonen
Uusimmat blogijulkaisut

Rapa jatkaa roiskumistaan

Hei vaan!

Käsi ylös, kuinka moni on kypsä. Minä nostan täällä pystyyn käteni, sillä ottaa niin paljon päähän tämä lumettomuus :(. Tiedän, että tulen tympääntymään talven aikana kolattavan lumen määrästä, mutta jotain rajaa tähän märkään pimeään saisi jo tulla. "Se on taas se tasainen 6 astetta, johon mittari näyttää viime viikkoina asettuneen", totesi viikonloppuna ystäväni, kun ulkolämpömittaria vilkaisi. Arvatkaapa, mikä oli lukema tänä aamuna?

Tätäkö minä Malesiassa kaipasin? Märkää, harmaata ja mustaa plussakeliä melkein marraskuun puolessa välissä...? No en kaivannut, vaikka välillä ikävöinkin vuodenaikojen tuomaa vaihtelua. Se on käsittämätöntä, miten harmaus ja tihkuttava sade voi jämähtää viikkokausiksi vallitsevaksi säätilaksi. Puhhuh! Märkä ja musta asfaltti imee kaiken valon, kuten varmasti kaikki tiedätte. Se tekee ajamisesta stressaavaa, eikä tilannetta auta yhtään se, että moni kulkee mustissaan ilman halvinta henkivakuutusta. Oi voi, laittakaa heijastimet, ihan tosi!

Rehellisesti sanottuna vallitsevaa säätä ehkä jaksaisikin, jos sen vaikutukset jäisivät pelkästään siihen, että ajat ja pysäköit auton. Sen lisäksi, ettei tahdo nähdä kunnolla muita liikkujia, käsittämätön rapakurarapakurasotkuisuus on jotakin ihan kamalaa. Ei riitä, että auto on jatkuvasti rapainen ulkopuolelta (et ehdi sitä niin usein pesemään, ettet sotkisi itseäsi tavaratilaa avatessasi), vaan se on rapainen myös sisäpuolelta. Ainakin lapsiperheessä. Puhdistustyötä helpottavat onneksi autossamme olevat nahkapenkit, mutta voin sanoa, ettei naurattanut yhtään, kun imuroin hiekkaa penkkien saumojen välistä. Sitä kuulkaa riitti siitäkin huolimatta, että pidämme lapsen turvaistuimen alla muovitettua froteeta välttääksemme suurempia sotkuja. Yritys on hyvä, lopputulos ei aina niin hyvä :). No joo, myönnän, että auttaa suojafrotee varmasti jonkin verran!

Olen aikaisemmin myös ilmaissut huoleni uusista renkaistamme, kuinka kauan nastat pysyvät hyvinä - saati paikoillaan - jatkuvalla sulalla ajamisessa. Viikonlopun aikana korviini kantautui kuitenkin ilahduttavaa tietoa (http://www.radio957.fi/index.php?mw=talvirenkaat&option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cat=1&cid=37937), ettei tässä niin huolissaan tarvitse olla. Kirjoittipa samasta asiasta pari muutakin sivustoa (esimerkiksi http://www.ts.fi/online/kotimaa/274304.html sekä http://www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/uutinen/nastarengas-kest%C3%A4%C3%A4-melko-hyvin-ajoa-asfaltilla), joten eiköhän tässä hyvillä mielin olla. Kilometrejä on renkaisiin varmasti kertynyt jo yhden sisäänajon verran. Siksipä uskonkin, että renkaat pääsevät näyttämään tulevana talvena parhaat puolensa sula-ajosta huolimatta :).

Silti nyt - kaikesta huolimatta - lunta, kiitos!

-E

comments powered by Disqus