Kirjoittaja Jussi Ovaskainen
Uusimmat blogijulkaisut

Ranskalaiset ja lumi

Piipahdin joulukuussa Val d´Ise´ressa sekä Tignesissä. Vierailupäiviini ajoittui myös mittavat lumisateet, jolloin mittaajasta riippuen kylään satoi kolmen vuorokauden aikana 50-80 cm lunta ja ylös vuorille 100-150 cm.
Val d´Ise´ressa lumityöt pyörivät ympäri vuorokauden ja kadut pysyivät olosuhteisiin nähden käsittämättömän hyvin avonaisina. Ranskalaisautoilijoiden toiminta lumen ja jään keskellä herätti hieman hilpeyttä. Kesärenkaat olivat yleisin rengasvalinta. Se on sinällään sosiaalista, sillä erilaisia työntäjiä tarvittiin vuoristokylässä vähän väliä. Nastarenkaat ovat käytännössä kiellettyjä, mutta kitkarenkaiden vähäisyys ihmetytti. Paikalliset käyttivät hätätilanteissa lumiketjuja tai muita viritelmiä pidon lisäämiseksi. Osa jätti autonsa tien poskeen, kun matkan taittaminen katkesi pitovaikeuksien johdosta. Kapeille vuoristoteille jätetyt autot tuottivat sitten muulle liikenteelle lisäharmia.
Kokemukseni mukaan Nokian kitkarenkailla olisi pärjännyt noissa olosuhteissa todella mainosti. Mutta hyvät kitkarenkaat vähentäisivät sosiaalista kanssa käymistä...

[gallery link="file" columns="4"]

 

comments powered by Disqus