Kirjoittaja Jukka Leikas
Uusimmat blogijulkaisut

Puolustuspuhe myös kitkoille

Monen vuosikymmenen sitoutumisella olen ollut nastarengasmies aina. Varsinkin tämä talvi on osoittanut, että eteläisessä Suomessa kirkarenkaat ovat erittäin hyvin toimiva ja katuja vähemmän kuluttava vaihtoehto. Itse olen ollut tyytyväinen, yllättävän tyytyväinen Hakka R3 SUV kitkoihin puolentoista talven käytön jälkeen..

MUTTA kitkojen kanssa on yksi tärkeä ehdollisuus: kuskin täytyy ajaa ennakoivasti ja ajotyyli täytyy olla rauhallinen.

En mitenkään suosittele kitkoja sellaisille henkilöille, joka pari päivää sitten ajoi perässäni. Pysähdyin suojatienä olevan korokkeen eteen ja annoin pyöräpostiljoonin ylittää kadun raskaan lastinsa kanssa. Takanani ollu Mini -tai oikeastaan sen iäkäs mieskuski- tuuttasi minulle pysähtymisestäni äänimerkillä. Kun postipyörä oli päässyt tien yli jatkoin matkaani ja nostin nopeutta varmaan neljäänkymppiin. Näin peilistä kun Mini kiihdytti ja suhahti ohitseni vauhdilla (50km nopeusrajoitus). Sitten Mini hidasti nopeutensa myös neljäänkymppiin ja 200m päästä kääntyi oikealle poikkikadulle. Näin hervottomalle ajajalle suosittelen Hakka9 nastarenkaita taatusti. Myös kaikille sellaisille kuskeille, joila on tehokas auto ja tykkäävät käyttää (ja näyttää samalla) auton tehoja voimakkaalla ajotyylillä.

Nyt toivottelen aurinkoisia pakkaskelejä kaikille tien päällä. On kivempaa olla liikenteessä kun ei sada ja ole niin turkasen pimeää.

P.S. Toivoisin televisioon valtakunnallista kampanjaa 'näy pimeässä'. Nyt ihmisillä on vallan tummia vaatteita päällä ja ei heijastimia eikä heijastavia nauhoja osana vaatteita. Pyöräilijät ajavat vielä pääosin ilman mitään valoja kaupungeissa. Miten ihmeellä pyöräilijät ja jalankulkijat saataisiin ymmärtämään se, että heitä on mahdotonta havaita autosta. Voisiko poliisi olla aktiivisempi pyöräilijöiden kanssa ja mikä järjestö voisi ottaa kopikseen pallon heijastinnauhojen jakamisen kaikille jalankulkijoille vaikkapa edes yhden viikon ajan klo 16 - 20 kaikissa kaupungeissa ja taajamissa. Rotaryt, Leijonat, SPR, Liikenneturva, vakuutusyhtiöt... mikä vain. Jotta voitaisiin vaikuttaa edes hieman ihmisten välinpitämättömyyteen. Vaikka tosiasiassa he pelaavat ns venäläistä rulettia  omalla loukkaantumisellaan.