Uusimmat blogijulkaisut

Puhtaat valkeat hanget Lapissa.

Omalle asialleen sokeutuu, sanotaan. Mekin huomasimme viikonpäivät sitten Mummelin kanssa Keski-Suomessa ja Joensuun seuduilla autoillessamme, että talviolosuhteiden keskellä eläessään ei muista, mitä ongelmia autoilijalle aiheutuu lumettomasta mustasta maailmasta ilman senttiäkään lunta.

Muutamankin kerran tuli autossa keskustelua siitä, että sulalla mustalla asfalttitiellä iltayön tunteina liikuttaessa ajaminen tuntui käsikopelolla liikkumiselta siihen verrattuna, kun täällä Lapissa saamme ajella lumien meitä ympäröidessä. Täällä ajovalot riittävät hyvin turvalliseen ajamiseen.

Kolmen päivän pikareissulla ehdimme jo kaipaamaan lumikelejä, joihin täällä oikeasti on jo ehditty viikkojen ajan tottumaan. Taas ymmärrämme enemmän teitä etelän asukkaita, jotka saatte kamppailla pimeyttä ja mustaa vastaan. Sekin alkaa puolestanne harmittamaan, että joulu näyttää tämän hetken ennusteiden valossa etelässä mustalta, kun Suomessa vallitsee poikkeuksellinen lämpöaalto. Varovasti ja isommin hihhuloimatta uskaltaa kertoa, että meillä on lumimittarissa puoli metriä lunta, eikä sen sulamisesta ainakaan kokonaan ole ilmeisesti ennen kevättä pelkoa.

Kuvat kertonevat maisemistamme enemmän kuin tuhat sanaa, joten laitan tähän muutaman otoksen talvestamme, jota ei hallitse pimeys, vaikka aurinko pysyttelee näinä päivinä horisontin alapuolella käytännössä ympäri vuorokauden. Jos meillä ei ole päivänvaloa, niin vastaavasti rauhoittavaa sinistä aamu- ja iltahämärää piisaa muutaman tunnin ajaksi päivässä.

Talvinen pakkaskeli Naruskalla, kun pakkasta oli mittarissa kolmisenkymmentä astetta...
Subarun lämpömittari pysähtyy kolmeenkymppiin, eli paikoin oli täällä kylmempääkin muutama päivä sitten.
Sinistä hetkeä keskipäivän aikaan...

Joensuu oli reitillämme sekä meno- että paluumatkalla. Mummelin autonvaihto ajatti meitä kahdesti itäiseen Suomeen, kun menomatkalla kävimme koeajamassa vuosimallin 2006 Subaru Foresteria. Valinta kahden Subarun välillä helpottui, kun koeajoa seuranneena päivänä toisen Subarun myyjä ilmoitti, että hän on saanut autonsa myytyä, eli koeajolla uudenveroiseksi päätelty 70 tuhatta kilometriä ajettu Forester sai uuden kodin Naruskalta.

Meille uuden Foresterin alla on talvirenkaina Hakkakitkat, joiden soveltuvuudesta Mummeli tekee autoillessaan arvioita ja päätöksiä siitä, pärjääkö hän Naruskan talvessa kaikilla keleillä nastattomilla renkailla. Siitä kertoilen lähemmin tuonnempana.

Mummeli ja Ukka toivottavat joulun meno- ja paluuliikenteeseen jouluista malttia ja kiireetöntä matkantekoa, jotta kaikki pääsevät joulunviettopaikkaansa ehjinä, minne ikinä matka käykään.