Kirjoittaja Arto Sievinen
Auto: Mercedes-Benz E-Coupe
Renkaat: Hakkapeliitta 8
Sijainti: Helsinki
Uusimmat blogijulkaisut

Puhdas auto, parempi mieli

Tammikuun loppu lähenee.

Lukemattomat Atkinsit-dieetit ovat jo katkenneet, kuntosalikortit kadonneet, lupaukset paremmasta elämästä unohtuneet ja arki koittanut. Aamu- sekä iltapäiväruuhka lienevät ainoat hetket todeta ihmisten olevan liikkeellä. Omassa autossa, ikkunat jään peittäminä voi suun liikkeistä todeta lauseen

"kyllä se kesä tulee, ollaan jo yli puolivälin talvea."

Mutta niin se talvi vain jatkuu ja ainakin itse odotan vielä lunta kera savuntuoksuisen pakkasen ja käynnistysongelmaisten autojen.
 

(Pakkanen käy sinunkin autollasi nukkuessasi)


 

Hieman reilummissa pakkaslukemissa on yksi ehdoton etu. Pakkasen kiivetessä yli kymmeneen asteeseen, ei tiesuola juurikaan saavuta sille tarkoitettua tehoa. Tienpinta säilyttää jäisen luonteensa sulamatta ja lumi pöllyää. Toki näissä lukemissa osalla ei henki kulje ja tuntuu ikävän kylmältä, mutta itsekin olen siihen kolmen vuosikymmenen aikana tottunut - tosin viimeisimmän vuosikymmenistä olen haukkonut henkeä lähinnä seuratessani liikenteen luovimpien performansseja autosta käsin.

Pakkaskeli pitää auton puhtaana. Kylmyyden koventama pinta toimii suojakalvona lialle kuin alakoulussa päällystetty oppikirja.
 

(Kolmenkin vuorokauden jälkeen pesusta voin todeta auton olevan valkoinen)


 

Viime aikoina olen päässyt aamuisin etenemään omassa rauhassani. Vaikka radioasemat pyrkivät pääsääntöisesti häiritsemään kulkuani musiikkivalinnoillaan, niin olen säilyttänyt rauhallisuuteni. Iltapäivisin yhteisessä kanssakulussa huomiostani taistelee yleensä ensiaskeleitaan ottava talviautoilija edessäni ja hengitysetäisyydellä takana henkilö, joka varmasti pohtii, että voiko minut ohittaa yläkautta.

Aamuisin ennen areenoiden täyttymistä on levollista kuulla renkaiden olemassaolo mutkissa ja tuntea pito. Suoralla löytää optimaalinen pinta ja saada auto etenemään kuin kesäaikaan. Tunne siitä, että hallitsee itse kulkuaan, eikä ole riippuvainen muiden ajoittain yllätyksellisistäkin ratkaisuista.

Se on levollista.
 

(Aamulla ennen muita)


 
 

comments powered by Disqus