Uusimmat blogijulkaisut

Porotokat liikenteessä.

Poroerotukset alkavat Lapin alueella lähennellä loppuaan. Eloon jätetyt eloporot ovat erotusten jäljiltä monin paikoin vielä tokissa. Porot myös liikkuvat paljonlaisesti, koska ne ovat ilmeisesti hakeutumassa talvilaitumilleen.

Ukka ei ole poromies, vaikka yhden poron omistaja onkin. Ukan härkä, Täplä nimeltään, oli myös erotusaidassa täällä Naruskalla Sarasaaren erotuspaikalla, mutta sen kesäloma jatkuu vielä vapaana siihen asti, kunnes se aiempien vuosien tapaan tullee kotiruokintaan tänne Retkeilymajan kartanolle.

Käväisimme tänään Kemijärvellä lyhyellä kaupunkireissulla. Muutamassakin kohdassa oli havaintoja porotokista, jotka juoksentelivat päätiellä satunnaisiin suuntiin. Poron liikkumissuuntaan ei koskaan kannata luottaa, koska se suikoilee eri syistä eeskahtaalle tiellä. Itsesuojeluvaisto auton väistämisen suhteen siltä puuttuu täysin. Se kannattaa aina muistaa, kun poron tai poroja näkee. Ja jos näinä aikoina näkee yhden poron, niin lähitienoolla niitä saattaa metsän siimeksestä poukkoilla tielle mistä suunnasta tahansa.

Nämä kolme ensimmäistä kuvaa ovat Kursun kohdalta Salla-Kemijärvi kantatie kasikakkoselta. Alimman kuvan porotokka oli tien vierellä pellolla Kemijärven kaupungin Isollakylällä vajaan kymmenen kilometrin päässä Kemijärven keskustasta.

Isompaakin lihaa, eli hirviä, on vielä Lapinkin alueella liikkeellä. Metsästys jatkuu vuodenvaihteeseen asti. Nyt kaamoksen aikaan päivännäköä on lyhyenlaisesti, joten hirvet liikkuvat metsästäjien jahtaamina ainakin valoisana aikana. Ja hämärissä aamua iltaa ne liikkuvat luontaisesti, oli metsästys meneillään tai ei.

Enin osa vastaantulijoista tämänpäiväisen Kemijärven reissulla oli venäläisiä autoja. Ja molempiin suuntiin. Venäläisillä on jonkin verran totuttelemista porohin ja hirviin. Poroja ei heidän valtakunnassaan Suomen rajan läheisyydessä esiinny lainkaan, eikä hirvitiheyskään heidän asuinmaassaan ole kuin murto-osa Suomen vastaavista tiheyksistä.

Nyt jos koskaan kannattaa olla tarkkana liikenteessä, koska keliolosuhteet eivät näistä puolin ole kesäiseen suuntaan muuttumassa, vaan talviliukkaat ovat totta Lapissa.