Uusimmat blogijulkaisut

Poronvasat suikoilevat Lapin tiestöllä.

Kun nyt eletään kesäkuun alkua, on syytä muistuttaa poronhoitoalueella ajelevia Lapin kävijöitä erittäin ajankohtaisesta vaarasta. Poronvasat ovat syntyneet kuukaudenpäivät sitten ja ne liikkuvat emiensä seurassa kaikkialla. 

Poronvasa seurailee emäänsä kuin hai laivaa, mutta vasan ja emän väliä saattaa esimerkiksi maantiealueella olla kymmeniäkin metrejä. Emä hoitaa yhteydenpidon vasaansa tai usein kaksosvasoihinkin roukumalla. Pikkuvasat ovat täysin ymmärtämättömiä autojen ja muiden moottoriajoneuvojen vaaroista tiellä. Mistäpä ne voisivatkaan liikennesäännöistä ja varomisesta mitään tietää, kun niiden vanhemmatkaan eivät liikenteessä osaa käyttäytyä loogisesti.

Neljä kevään 2015 poronvasaa suikoilemassa Naruskantiellä 4.6.2015.​
Neljä kevään 2015 poronvasaa suikoilemassa Naruskantiellä 4.6.2015.​

Kun emä kutsuu itsestään kauemmaksi joutunutta vasaansa, niin vasa lähtee emänsä suuntaan maantieliikenteestä välittelemättä. Niinpä kannattaa muistaa, että yhden poron havainnoiminen saattaa tarkoittaa lähistöllä näkymättömissä olevaa toista ja kolmatta poroa.

Kovin isoissa tokissa eivät porot ainakaan Naruskan korkeudella vielä liiku. Se vuorostaan johtuu siitä, ettei räkkäaika ole tänä kesänä vielä alkanut, kun kesä laahaa aikalailla paljon myöhässä tavanomaisesta.

Poronhoitoaluehan alkaa suunnilleen Oulu-Kajaani linjalta pohjoiseen, joten tältä linjalta pohjoiseen kun ajelee, kannattaa olla valppaana. Ja öiseen aikaan kannattaa muistaa, että kesäaurinko paistelee läpi yön kuljettajan silmiin silloin, kun sää on kirkas. Matalalta paistava aurinko ja holtittomat poronvasat asettavat haasteen, johon kannattaa vastata valppaudella.

Turvallisia kilometrejä Lapissa ja kaikkialla muuallakin!