Uusimmat blogijulkaisut

Poroista varoittaminen paranee.

Poronhoitoalueella, eli linjan Kajaani-Oulu pohjoispuolinen osa Suomea, tapahtuu yli 4000 porokolaria vuosittain. Osa jää junien alle, mutta ylivoimaisesti suurin osa törmää autoihin. Tai paremmin sanottuna autot törmäävät poroihin.

Poro on eläin, joka käyttäytyy kuin lapsi liikenteessä. Arvaamattomasti. Se näyttää rauhalliselta ja seisoskelee vaikkapa aterioimassa tienravissa sen näköisenä, että tässä pysytään lähiajat. Mutta ei, lähtökäsky tulee eri asioista, ja useimmiten niin nopeasti, ettei ehdi aata sanomaan. Ja jos poroa ei ole havainnut sen liikkumattomana ollessa, niin muutamissa sekunneissa se jo pinkoo ajoradalla. Tai niitä voi olla useampikin, tokka.

Lapissa on nyt kehitelty kelvolliselta kuulostava sovellus kännykkään asennettavaksi. Ilmainen, kuten nykyisin monetkin sovellukset ovat. Ja asennuksen vaiva on pieni, kestää sovellukseen tutustumisineen pari minuuttia. Sovelluksen löytää sovelluskaupasta nimellä POROKELLO. 

Itse asensin sovelluksen puhelimeen tätä kirjoitettaessa, kun siitä joku aika sitten kuulin tehdyn käyttösovelluksen, jota siihen asti on kokeiltu pienemmällä porukalla. Ja hyväksi havaittu. Toimintaperiaate on yksinkertaisuudessaan sellainen, että ammattiautoilijat poroja maantiellä havaitessaan syöttävät tiedon sovellukselle. Muistelen niin, että tehty poroilmoitus kestää sovelluksessa tunnin, jonka jälkeen se kartalta poistuu. Tunti kuulostaa hyvältä ajalta, koska poro usein patsastelee sen aikaa yhdessä paikassa, mutta lähtee sitten liikkumaan satunnaiseen suuntaan. Sovellus siis toimii tavallaan reaaliajassa.

Käyttökokemukset ovat hyviä, jos uutisiin uskominen on. Joku on kritisoinut sitä, että kenen tahansa pitäisi saada lupa syöttää porotieto sovelluksen käyttöön, mutta siinä on tietenkin riskinsä, kun kaikki eivät aina jaksa toimia vastuullisesti. Siksi voi olla hyvä, että tiedonsyöttöporukka on rajattu ammatikseen tiellä liikkuville.

Sovellus kilauttaa auton kuljettajalle oikean porokellon hälyytysäänen, kun auto lähestyy aluetta, jolle tuore varoitus on annettu. Ääni on sopivan poikkeava muista puhelinäänistä. Koekäytössä meilläkin emäntä jo hihkui, että oletko tuommoisen soittoäänen puhelimeesi asentanut...

Tuli tämä porosovellus mieleen, kun tänä aamuna tälle syksyä ensimmäistä kertaa kuulin asentopaikkamme pihamaalle porojen keruuseen käytettävän helikopterin tutun äänen. Se tarkoittaa Lapissa poroerotusten alkua, jolloin poroja saattaa paikallisesti olla liikenteen seassa liikkeellä poikkeuksellisesti, kun porojen kesärauha alkaa olla päätöksessään.

Kuva on tämän kesän heinäkuulta. Naruskantiellä kuljeskeli vissiin tämän kesän ainoana lähes hellepäivänä iso porotokka, joka poikkesi tieltä muutamassa pihapiirissä, mutta palasi aina vaellusreitilleen, joka tavallisimmin on juuri maantie. Ja maantiellä on hyvä, jos porojen liikkeistä nykykeinoin varoitetaan. Eli suosittelen sovelluksen lataamista niille, jotka Lapin teillä liikkuvat...

Porotokka pihakierroksella ennen palaamistaan vaellusreitilleen Naruskantielle, heinäkuu 2017.

Tähän loppuun voin kertoa, että Lapin syksy on poikkeuksellisella mallilla. Lokakuu on alkamassa, mutta lehtipuista suurin osa on vielä ruskassa ja lehdet puissa. Eilen Rovaniemellä päiväseltään käydessä meni osa huomiosta kirkkaana tien laidoilla loistaviin lehtipuihin ja punaisena hehkuviin maaruskakasveihin. Olisi pitänyt olla porosovellus jo itsellekin ladattuna, koska muutama poro tällä neljänsadan kilometrin päivälenkillä tuli maantiellä nähtyä. Porokellon kilahdus olisi ollut varmasti paikallaan pitämään kuljettajan valppaampana.

Turvallista matkaa Lapin teillä!