Pölisevät kadut

Joka keväinen riesa on taas täydessä vauhdissa: katupöly. Syitä ongelmaan haetaan kuumeisesti ja jopa talvirenkaita kohti on osoitettu syyttävällä sormella.

Ongelmaan olisi minun mielestäni yksinkertainen ratkaisu, mutta ensin vähäsen taustatietoa. Nuorena meidän perheellä oli Pohjanmaalla pieni kiinteistöhuoltofirma. Piennessä kaupungissa oli 90% kaupungin kiinteistöistä meidän hoidossa. Ostettiin Broadway-merkkinen lakaisukone, jolla koko kaupunki putsattiin säännöllisesti. 8000 kg oli koneen "nostovoima" ilman hiekkasäiliön tyhjennystä. Isossa naapurikaupungissa huomattiin hyvin pian, että Uudessakaarlepyyssä ihmiset eivät valittaneet enää pölyhaitoista, joten konetta kuljetettiin toiseen kaupunkiin kolmeksi viikoksi töihin, joka kevät sekä joka syksy.

Puhdistettavat katuosuudet oli tarkkaan määritetty ja katumestari oli spraymaalilla merkannut kivireunuksiin harjojen nostopaikat ja laskupaikat, ettei vaan vahingossa kaupungin laskuun päättyisi yksityisomistuksessa olevat kiinteistöt. Kaupungin edustaja oli myös kyydissä mukana estämässä liikatöiden tekemistä.

Edelleen hoidetaan Suomen kaupungissa kevätsiivoukset samalla periaatteella ja alueet on jaettu eri tärkeysluokkiin. Tässä on minun mielestäni katupölyongelman koko ydin. Kuvassa näet myös Kotkasta kuvattua katuosuutta. Pääväylä on siivottu viikko sitten mutta sivukadut saa vielä odottaa viikkoja. Sillä ajalla on hiekka ja pöly kulkeutuneet uudelleen pääväylälle ja koko siivoushanke on ihmisten hengitysteiden riesaksi valunut hukkaan.

Ratkaisu: Aloita kevätsiivous ajoissa. Tee sitä järjestelmällisesti kortteli kerrallaan, kaikki kadunpätkät ilman "raja-ajattelua". Näin toimimalla säästyy selvää rahaa, . .

 

 

comments powered by Disqus