Kirjoittaja Janne Moilanen
Uusimmat blogijulkaisut

+ / - 0C Kantatie 78, Pudasjärvi – Rovaniemi. Ohjelmaa oli tien päällä. Joulupukki lähetti terveisiä.

Pikainen päivän pyrähdys Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle. Tie jäinen ja polanteinen, vesisadetta ja lämpötila + / - 0C. Pudasjärven puolella tiet oli hoidettu mallikkaasti, mutta liukkauden torjunta hiekoittamalla oli jäänyt tekemättä Ranuan puolella.

Ranuan keskustan jälkeen Rovaniemen suuntaan noin 15 km oli aamulla todella liukasta. Yksi kanssa-autoilija oli saanutkin autonsa oikealle, ojan toiselle puolelle.
Ajaessamme paikan ohi, autossa ei ollut enää ketään. Samassa paikassa piti
itselläkin vähän sompailla rattia, mutta onneksi alla oli Nokialaiset. Pito löytyi.

Soitin tilanteesta tienkäyttäjän linjalle, ja ilmoitin liukkaasta paikasta tiellä. Ilmoitin että tiellä tarvittaisiin mielestäni liukkauden torjuntaa. Tienkäyttäjän linjalta luvattiin olla yhteydessä urakoitsijaan. Rovaniemeä kohti mennessä hiekoitus alkoi noin 40 km ennen Rovaniemeä, ja silloin ajaminen helpottui. Päivä hurahti nopeasti Napapiirillä tavatessa Joulupukkia ja käyttäessä lapsia Angry Birds-leikkipuistossa.

Paluumatka alkoi vasta pimeyden laskeuduttua. Rovaniemellä tiet oli suolattu ja loskaa oli paljon. Rapaa lensi auton päälle ja valoihin. Tapanani on aina talvisin kaupungista ulos ajaessani pysähtyä pesemään auton valot mukana kulkevalla pullovedellä ennen pimeälle taipaleelle siirtymistä. Pesen lisävalot ja auton omat valot, vaikka niissä onkin pesuri. Kunnon pesu kirkastaa valot ja niin saa lisää valoa pimeälle taipaleelle.

Matka sujui mukavasti, mutta noin 15 km ennen Ranuaa oli taas auto ojassa oikealla puolella. Tilanne oli sattunut juuri ennen saapumistamme paikalle. Otin takkini taskusta taskulampun ja pyysin vaimoani osoittamaan valoilla ojassa olevaa autoa. Ojassa olevassa autossa ei ollut enää ketään. Paikalla oli jo pysähtyneenä toinen auto, jonne ulosajossa olleet henkilöt olivat siirtyneet. Saimme kuulla kaiken olevan hyvin ja matka pääsi jatkumaan. Ranualle ajaessa vastaan tuli pari ambulanssia ja paloauto. Lienevätkö menneet ulosajopaikalle?

Ajelin eteenpäin ja Pudasjärven puolelle saapuessamme tiet muuttuivat kuin taikaiskusta lähes lumettomiksi ja suliksi. Ranuan ja Rovaniemen puolella olleet polanteet ja urat hävisivät.

Matka on nyt onnellisesti ohi, mutta jäin miettimään, että pitäisiköhän tarkistaa että mitä aamullisen soittoni jälkeen oli tehty? Mennessä ja tullessa oli samalla seudulla auto ojassa. Keli oli kyllä hankala, liukkain mahdollinen, mutta silti mietin että oliko liukkauden torjuntaa tehty?  Sitä pohtiessani on hyvä mieli siitä että onneksi itselläni on hyvät liukkauden torjujat, Nokiat.

Suosittelen kaikille käyntiä Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä. Lapset pitivät ja kyllä omaakin mahanpohjaa vähän väänsi Joulupukin tapaaminen ;) Paikka on ilmainen kaikille, joten välttämättä rahaakaan ei kulu.

Joulupukki lähetti terveisiä kaikille. Jos sinulla ei vielä ole Hakkapeliitta seiskoja, kenties voisit toivoa niitä joululahjaksi? Ei muuta kuin toivekirjettä kirjoittamaan.

comments powered by Disqus