Uusimmat blogijulkaisut

Pitkää kuljetusta ja pitenevää päivää.

Ukka lähti pitkästä aikaa liikenteeseen täältä Naruskan talvesta. Ei sen kummempaa reissua kuin hakaista kesämaasturi kotio huollosta ja katsastusoperaatiosta Kemijärveltä. Sopiva päiväreissu, vajaat 300 kilometriä. Pääsin liftaamaan poijjan kyydissä, joka matkusti omalla pirssillään Rovaniemelle.

Paluumatkalla Kemijärveltä Sallaan tuli vajaan vartin pysähdys, kun erikoiskuljetuksen vuoksi oli viitostie hetkosen poikki. Eikä ihan turhan mittaisen kuljetuksen takia ollutkaan, vaan retelillä oli mittaa puolensataa metriä. Ennakkovaroituksen erikoiskuljetuken matkanteosta Kemijärveltä Iihin olimme kuulleet jo Radio Suomesta.

Kemijärven entuselta sellutehtaalta se reteli ilmeisesti oli matkansa alkanut, koska sieltä suunnasta se kääntyi viitoselle. Risteyksestä oli jouduttu purkamaan kaikki liikenteenjakajan liikennemerkkitolpat. Normiristeyksestähän tuommoinen pötkö ei tietenkään voi taipua, vaan teetättää varmaan matkan aikana paljonkin hommaa.

Asiallisesti sen kulku oli opatsettu ja varoitettu, eikäpä kenelläkään tuntunut hermot menevän, vaikka liikenne seisoikin tovin.

Kaamos alkaa näiltä korkeuksilta Lappia pikku hiljaa väistymään. Päivä pitenee vajaan kymmenen minuuttia vuorokaudessa, eli aurinko näyttäytyy hetkisen aikaa puoleiltapäivin. Lapin ainakin eteläosissa on maantiellä paljonlaisesti katseenvangitsijaa, koska tämänkin automatkan sai valoisana aikana ajaa postikorttimaisemien läpi. Luonto on tosi kauniina ja lumen, valon ja auringonlaskun kontrastit hivelevät silmää. Se on kuljettajalle hieman vaarallistakin, kun pitäisi keskittyä enempi ajamiseen.

Pikkukameralla Ukka sai talteen vain häivähdyksiä siitä, miltä luontomaisema täällä näihin aikoihin näyttää. Malliksi laitan maantiekuvien lisäksi yhden kuvan tykkylumimaisemasta Karhutunturilta Naruskalta. Se on kolmen päivän takaa, kun muut kuvat ovat tältä päivämäärältä 11.1.2013. Ukka muistaa sen omasta nimipäivästään, Karin päivä kun on.

Turvallisia reissuja kaikille tahoillanne!